Печатни медии

24 февруари 2009, в-к "24 часа - Пловдив"

Доц. Пламен Моллов, шеф на НЛВК:Изправяме бранша с агресивна реклама

 

- Доц. Моллов, 3040% е паднал износът за Русия. Ще се задълбочава ли тази негативна тенденция?

- Така е, но причината не е у нас, а в руските контрагенти. Разплащането става разсрочено и когато няма гаранция, че партньорът ще се издължи, възниква риск. Истината е, че руските търговци нямат свежи пари, за да си плащат. За съжаление не очаквам картината да се промени в следващите месеци.

- Какво ще предприемете?

- Ситуацията изисква от нас една много агресивна политика по отношение на реклама и маркетинга на наши вина в чужди пазари извън ЕС. Предвидили сме 1,56 млн. евро за тази цел. Те ще отидат за участие в престижни изложения, реклама, филми. Ще настояваме пред разплащателната агенция, когато се оценяват проекти, да зе взима предвид общонационалното значение на бранша.

- Към кои пазари извън ЕС ще бъде насочена рекламата?

- На изток - Русия, Китай, а също Латинска Америка, САЩ, Канада. Досега те са в голяма степен неразработени.

- Други години не минава без сътресения на дегустациите - съмнения за нагласени резултати. Взехте ли мерки за сигурност?

- Всичко възможно за строг контрол и прозрачност е предвидено. Включително и новият момент - взехме проби и от търговската мрежа, което е максимално обективно при оценяването. Пресекли сме и възможността да се влияе на комисиите, информацията е достъпна за двама души, плюс това данните са разпределени между различни хора. Съставите на комисиите ще се определят чрез жребий всеки ден в последния момент.

- Има ли проблеми с проекти по САПАРД в бранша?

- Винарите са най-изрядни в това отношение. Нямам информация някой да е проверяван. А са реализирани проекти за 80 млн. евро, създадени са над 80 хил. дка нови лозя.