Печатни медии

Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ : Ще бъдем безкомпромисни при нов критичен доклад от Брюксел

Спасиана КИРИЛОВА

 

Г-н Моллов, има ли обрат в коалиционната политика на НДСВ?

- Самият факт, че ми задавате този въпрос, означава, че като медийни партньори в обществените отношения забелязвате НДСВ като парламентарна група има индивидуална политика, но в рамките на коалиционното управление. Ние сме един предвидим партньор с определена ценностна система, която отстояваме, независимо че влизаме понякога в противоречия с коалиционните си партньори. Ние отстояваме нашите позиции категорично и по този начин се идентифицираме като политическа сила, която се ръководи от либерални ценности, от центристки политики и проевропейско поведение на България. Поведението на всички институции да е съгласно правилата, които ни диктува модерният свят.

Преди десетина дни обаче вие буквално хвърлихте бомба. Казахте пред БНР при какви условия НДСВ ще напусне коалицията. Беше доста динамичен ден. В крайна сметка се разбра, че няма да обявите излизането си, а номинацията на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО. Това пи ар акция ли беше, или репортерите не ви разбраха?

- За излизане от коалицията не съм направил пряк коментар. Контекстът на моите думи беше свързан с хипотези, които да покажат, че трябва да има много сериозна криза в отношенията, за да се стигне до подобно действие. Но фактически не бяха чути онези думи, с които аз направих извод, че различията, които имаме по важните теми, не са довели до такъв тип конфликт. Така че този въпрос практически не е на дневен ред. Стана съвпадение на обявена новина от нашия пресцентър и едно интервю, което дадох по-рано. Думите ми бяха извадени от контекста и бяха лансирани като новината на деня. Така или иначе предния ден пред същите журналисти аз ясно бях казал, че България се нуждае от стабилност, за да постигне стратегически цели. Едната е изборите за европейски и национален парламент да бъдат в един и същи ден, което е добро за всички. За да може да бъде преодоляна финансово-икономическата криза, чиито първи симптоми вече се усещат в България, страната се нуждае от стабилност, а не от предсрочни избори. Ние направихме много, за да се подобри жизненият стандарт на хората, и не трябва да допуснем той да се влоши.

Но обстоятелствата, които коментирахте като хипотетични и които биха довели до евентуално излизане на НДСВ от коалицията, ще настъпят много скоро. Малък, дори никакъв, е шансът Европейската комисия да даде положително становище за отваряне на спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй". Какво ще прави тогава НДСВ?

- Нашата позиция относно реакторите на АЕЦ „Козлодуй" е много ясна. Ние сме обърнати не назад към миналото, а напред към бъдещето. Убедени сме, че трябва да се развиват нови, модерни мощности, с гаранции за безопасността на хората, а не с носталгия да гледаме към морално остарели реактори, които и бездруго, дори и да бъдат пуснати, трябва да спрат много скоро след това. За да преодолее България подобни ситуации в енергетиката, смятаме, че нашата енергийна система трябва да се обвърже с европейската. Онова, което твърдим, е, че международните договорености трябва да се спазват и не бива да се взема за пример прецедента от един неспазен международен договор, който доведе до газовата криза, и той да се пренася през нашата, българска практика, в Европейския съюз. Ако при едно отрицателно предписание, каквото се очаква от Брюксел, се предприемат стъпки за пускане на реактора, трябва да е ясно НДСВ няма да отстъпи от своята позиция.

Вярвам ви, но какво означава „ще потърсим политическа отговорност от нашите партньори"? Това бяха думите ви.

- Означава, че някой трябва да отговаря, когато с популистки обяснения прави недобра държавна политика. Когото и да попитаме дали да бъдат пуснати реакторите, защото токът ще стане евтин, или нещо подобно, всеки ще каже „да". Но дали даваме цялата информация на хората? Дали акцентираме върху това, че за затварянето на реакторите сме получили сериозни финансови компенсации? Ако върнем тези пари на Европейския съюз, те ще бъдат извадени от джоба на българския данъкоплатец. Трябва да кажем цялата истина на хората, когато искаме мнението им по този въпрос. Затова като политическа сила, която има европейска ориентация, ние сме за коректно отношение и работа по правилата. Ние сме за това да подаваме ясни сигнали към Брюксел, когато предстои февруарският доклад, в който независимо какво конкретно ще пише, най-общо ще се даде оценка за това, колко сме се доближили до европейското поведение във всяка сфера и колко европейски са действията ни. В такъв момент не трябва да подаваме сигнали, че нищо не сме научили от историята на българския преход. В НДСВ няма да яхнем вълната на популизма, дори с риск да останем в изолация, както стана, когато първи обявихме нашата позиция. После и други политически сили се присъединиха към нас, защото разбраха, че пускането на реакторите е популизъм. Крайно време е това да бъде обяснено на хората.

Споменахте февруарския доклад на Европейската комисия, който вероятно отново ще бъде доста критичен. Това би ли променило позицията на НДСВ за непременно оставане в коалицията до края на мандата?

- Аз не бих искал да поставяме всичко в контекста на това дали ще бъдем в коалицията, или не. Смятаме, че е важно държавата да бъде стабилна с оглед на постигане на общонационалните цели и неотложните задачи в по-близък и в по-далечен план.

Стабилна ли е държавата според вас? Не само в момента, а в първите две години от членството ни в Европейския съюз?

- Определени политически кръгове непрекъснато полагат усилия държавата да бъде дестабилизирана.

Кои политически кръгове? Вдясно, вляво, в центъра?

- Да, най-общо мога да кажа, че те се определят вдясно от центъра. Очевидно е с многобройните вотове на недоверие, с по-пряко или по-косвено участие в организацията на протести и други прояви, дори на европейски форуми. Но трябва да е ясно, че обикновеният човек има нужда от стабилна държава, за да постигне своя по-добър живот. Ние сме либерална партия, споявана от такива ценности, според които държавата се намесва там, където отделният човек не може сам да постигне успех. Трябва да работим за това да създадем такива правила и да имаме устойчиво и предвидимо поведение като страна членка на Европейския съюз. И нашата роля в коалицията е европейските правила и коректността да бъдат пренесени в България. Ние като политическа сила ще бъдем коректен партньор в тройната коалиция. А това означава, че когато има усилия в посока неглижиране на европейските ценности, в посока на самодоволство и пренебрежение към проевропейския път на България, ще отстояваме позициите си. Ако по отношение на предишния доклад бяхме критични, то сега за февруарския ще бъдем безкомпромисни. Ще отстояваме проевропейската ориентация на страната, защото гледаме на Брюксел като на наш партньор, не като на наставник, когото трябва послушно и неосъзнато да следваме.

Говорите за правила, които наред с Брюксел и вие като политическа сила искате да заработят. В същото време току-що приетият Закон срещу конфликта на интереси ще се промени в една доста различна от препоръките на Европейската комисия посока. Единодушна ли е парламентарната група на НДСВ, че законът не трябва да се пипа? Сред вносителите на промените има и ваши депутати...

- Резонен е въпросът ви. Като парламентарна група ние ясно изразихме нашата воля за това законът да не бъде променян, затова гласувахме с „против" и „въздържал се". Но в същото време винаги сме за това - ако има професионални аргументи и несъвършенство в определени законови текстове, то да се даде възможност да бъде направена корекция. Настоявахме корекциите да се направят в най-кратък срок от един месец.

С други думи, ще подкрепите и някои поправки в закона, като например висши държавници да могат да участват във фондации?

- Професионалните аргументи във всеки случай трябва да бъдат съобразени с политическата целесъобразност. Това е закон, за който имаше силен натиск от Брюксел. Сега с корекциите даваме изключително лош сигнал. Между другото при приемането си законът бе подкрепен почти единодушно. Същите професионални аргументи трябваше да бъдат изразени, когато се гледаше законът. Така че сегашната реакция е труднообяснима. Ако предложенията за корекции са смислени и разумни, тогава вероятно ще преосмислим нашата позиция.

Какви са шансовете коалиционните партньори да приемат идеята ви за два избора в един ден (вот 2 в 1)? При положение че от БСП се канят да се допитат до съда може ли, или не може така?

- Аз мисля, че това не е въпрос на конституционно тълкувание, а на политическа воля. За съжаление засега не я виждаме у коалиционните партньори. А тази воля е обоснована от общественото настроение, за което получаваме много ясни индикации с подписката, която организирахме. Убеден съм, че хората съзнават необходимостта да се правят икономии по време на световна икономическа криза и да се търси възможност за поширока представителност на следващото правителство, то да бъде по-легитимно, постигнато с по-висока избирателна активност. Хората разбират добре аргументите ни, които са ясни и отговарят на обществените очаквания. Другото са политически сметки.

От началото на тази година се опитвате да предизвикате съвет на коалицията заради драмите с газа и обсъждане на мерките срещу световната икономическа криза. Докъде стигнахте?

- Надявам се в най-скоро време да има съвет на коалицията и тези важни проблеми да бъдат поставени - и то в момент, когато все още могат да се вземат адекватни решения. Ако съветът бъде отлаган прекалено дълго, той няма да може да превърне решенията в действия.

А що за знак е, че съветът не се състоял? Да не би НДСВ вече да не е значим политически партньор в коалицията?

- Не бих казал, че не сме значим политически партньор, защото именно благодарение на политиката и действията на НДСВ се случиха доста от решенията и за бюджета през тази година, и по различните програми в икономическата, социалната и здравната сфери. Практически показахме, че може да не си най-големият политически партньор, но със силата на аргументите твоята позиция постепенно надделява. И нашите усилия са в тази посока - да показваме, че сме незаобиколим фактор, който е полезен за отрезвяване на коалицията в момент, когато се появяват симптоми на пренебрежение към обществените очаквания.

Какво ще стане, ако обществените очаквания бъдат пренебрегнати по отношение на вота 2 в 1? Има всички предпоставки мнозинството да отхвърли предложението ви за промени в конституцията.

- Не сме разглеждали такава хипотеза. Очакваме коалиционните партньори да преосмислят своята позиция. Преди всичко трябва да изчерпим всички възможности да убедим партньорите ни за съчетаване на двата избора в един ден.

Напоследък се заговори, че наред с всички други унижения, свързани със стандарта на живот, ядем и много лоши храни, пълни със заместители. Какви са предложенията на НДСВ поне това да се оправи?

- Такива храни се появяват и в Европейския съюз, но там контролната система е изградена по такъв начин, че се постига минимално качество, под което те не се допускат на пазара. Не можем да говорим за връщане на Българския държавен стандарт. Има европейски регламенти, ние сме част от вътрешния европейски пазар. Всеки производител трябва да предложи продукта си за одобрение пред контролните органи. У нас контролът е неефективен.

Трябва ли да има агенция по храните, подчинена не на определено министерство, а директно на правителството?

- Задължително е да има единен контролен орган, който да разписва ясни правила и процедури по определяне на качеството и безопасността на храните. Агенцията трябва да е независим орган към правителството и не трябва да се влияе от политическа конюнктура. Преди седем години предложих това. Имаше преди година и половина решение на коалицията за създаването й, имаше разписани документи. Ние от НДСВ пак ще предложим в най-скоро време създаването на единен контролен орган.