Печатни медии

Пламен Моллов: С царя ход напред

Мария ПЕТРОВА

 

Дисциплиниран работохолик, въздържан в реакциите си, което го прави предпочитан събеседник. Ветеран в НДСВ, който се включва тогава, когато трябва да се промени ходът на събитията на бойното поле. Такава оценка даде за Пламен Моллов съпартиецът му и говорител на НДСВ Станимир Илчев при избора на Моллов за председател на парламентарната група на царистите през ноември 2007 г. По предложение на Симеон Сакскобургготски Пламен Моллов поведе парламентарната група на НДСВ, след като Анелия Мингова стана член на Висшия съдебен съвет.

Като председател на Комисията по земеделие и гори в предния мандат изигра главна роля в промяната на българското законодателство в областта на земеделието, горите, храните и спиртните напитки спрямо изискванията на ЕС и затварянето на глава „Земеделие". Законопроектите и поправките в тази област с негово участие са над 70. Включва се активно и в разработването на Закона за висшето образование. Моллов ръководи успешно и няколко временни парламентарни комисии, разкрили крупни земеделски афери, като най-голямата е за източване на 21/ хиляди тона пшеница от Държавен резерв за близо 80 милиона лева. Бе начело и на временна анкетна комисия за проучване дейността на Държавен фонд земеделие, в резултат на което ексглавния прокурор Христо Манчев получи 19 папки, доказващи злоупотреби на фонда при раздаване на дългосрочни заеми. С разрешението на Моллов се даде и картоланш за възбуждане на наказателно преследване срещу депутата и бивш аграрен министър Венцислав Върбанов, Доскоро като зам.-председател на аграрната комисия Моллов често атакуваше и другия екеземеделски министър Нихат Кабил и в частност политиката на ДПС в земеделието. Често припомняше забележките от мониторинговия доклад на ЕК с преки обвинения, че заради тютюна хората на Ахмед Доган ощетяват България за сметка на своя електорат. Не си пестеше и критиките, че министерството действа не по професионални, а по угодни партийни съображения, особено когато се разразяваше спор за попечителство върху неродената още Агенция за контрол на храните. Въпреки това, Моллов се ползва с авторитет сред хората на Сокола. Пламен Моллов е сериозен мъж. Той е изключителен професионалист, учен и най-важното, че не е конюнктурен. Това, което имаше като идея за развитието на селското стопанство, успя да го реализира в голяма степен. Казвам го не от колегиални подбуди, а защото лично съм се убедил в това, коментира Юнал Тасим от ДПС. Лидерът на РЗС Яне Янев обаче заяви, че винаги е имал крайно негативно отношение към НДСВ като цяло, а що се отнася до Пламен Моллов, можел да даде неколкочасова пресконференция, но след време, като отказа да коментира подробности.

Като шахматист Моллов трябваше добре да премисли ходовете, за да охлади страстите на жълтото бойно поле, на каквото заприлича НДСВ след извънредния трети конгрес на партията през юни 2007 г., да потуши разкола и да обедини лобитата в царската парламентарна група. Със сигурност очакванията на много колеги и политически наблюдатели, че НДСВ ще претърпи крах след напускането на една голяма група от депутати с добра известност в обществото, хора, които бяха от първите в НДСВ, не се случи. Очакваше се парламентарната група да загуби своя облик и присъствие в Народното събрание и да няма реално участие в управлението на страната. С нашето поведение всички тези предсказания се разсеяха през последната година, което показа много силна консолидация на парламентарната ни група, убеден е г-н Моллов. Като доказателство за това той подчерта законодателните инициативи и успехи на жълтата група, свързани с реформата в МВР, правораздаването, данъчните и социалните закони. Председателят на парламентарната група на НДСВ отчита, че заради многобройните си ангажименти в Народното събрание е редуцирал срещите си с граждани в Пловдивска област. Това се опитвам да правя на национално ниво не само като парламентарист, но и като председател на Националната лозаро-винарска камара, уточни   г-н Моллов.

За съжаление, стигнахме до парадокса да печелим подкрепа не с увеличение на електората си, а като намаляваме привържениците на опонентите ни чрез публично дискредитиране. С тази паразитна технология ние научихме избирателите, че най- добрият избор е протестният вот. Както е тръгнало, скоро не само няма да имаме избиратели, а ще се налага специално да си отглеждаме електорат - вписан не в избирателни списъци, а в червената книга на изчезващите видове. Това е част от изказването на Пламен Моллов при откриването на последната сесия на 40-ото Народно събрание. Въпреки това, той е доволен, че за последната година НДСВ за първи път има увеличение на членската маса, както и много нови симпатизанти. Разширяваме влиянието си и гледаме оптимистично през оставащото време до края на мандата. В следващите месеци, в които се очертава предизборна борба без задръжки, очаквам да стоим достойно на политическата сцена с ясна ориентация за бъдещото участие в управлението на страната, заяви Пламен Моллов.