Речи на Пламен Моллов

24 Май 2009г.

"Реч на проф. Пламен Моллов пред студенти от УХТ Пловдив по случай 24 май"  

 

Уважаеми колеги,
Скъпи приятели,

Поздравявам Ви с празника, който всички обичаме.

В студентските години ми беше трудно да разбера защо преподавателите ми и бившите студенти толкова се вълнуват, като се съберат тук, в нашия университет, по случай 24 май. От къде извира тази наситена с емоции празничност?!

Минаха години къде в ползотворни, къде в не толкова ползотворни научни занимания, но така и не заделих достатъчно време да намеря отговора на този въпрос, който всяка година на този ден ме провокира отново и отново… И знаете ли какво е усещането ми?! Колкото моите години и звания ставаха все повече, толкова по-голямо значение за мен придобиваше отговора.

Наблюденията върху собственото ми отношение към този наистина светъл празник ме доведоха до извода, че срещите на този ден, на това място, затварят цикъла на живота като годишните кръгове на дървото. Защото тук, всички ние, понатежали от килограми и научни публикации, позамогнали се със сребро в косите и с научни титли пред името, идваме за ежегодна среща с мечтите си… За да търсим, според мен, отговор на най-важния екзистенциален въпрос: Какво искахме да станем и какво в крайна сметка успяхме да изпълним от собствената си съкровена човешка програма? Как да променим света около нас към по-добро и да намерим своето място в него?

Противно на общото разбиране, че вижданията на хората се разминават по целия спектър от наболели проблеми, моят личен политически и житейски опит показва, че от горе до долу хората се различават по интересите си, но имат едни и същи потребности.

Всъщност, не ние, а събитията провокират необходимостта от промяна – финансово-икономическата криза, кризата на доверието в българското общество. Всички ние разбираме, че когато светът се променя днес, промяната утре идва и при нас.

Тази година беше много успешна за мен. Станах професор. Времето и силите, които отделих за това, придадоха по-възвишен смисъл на ежедневието ми, обременено от политиката. И понеже за първи път говоря пред Вас в новото ми качество, уверявам Ви, тази титла ми носи най-много гордост от всичко, с което ме представят.

Нека бъда нескромен и да Ви кажа, трите най-съкровени истини, моите собствени открития в популярната напоследък наука за успеха:
1.    Това, което не знаете е по-съществено от онова, което знаете.
2.    Логиката ни води от т. А до т. В. Въображението може да ни заведе навсякъде.
3.    Когато Ви дадат разчертан лист хартия, обърнете го и от другата страна.

Ще бъда истински горд и щастлив, ако за някои от Вас споделеното от мен има значение!
   
Честит празник!