Електронни медии  

Шефът на НДСВ в парламента Пламен Моллов:
Вместо да плачем за строгостта на ЕС, по-добре да се напънем

Валерия Касиян

 

Г-н Моллов, вчера НДСВ каза, че падането на една или две министерски глави няма да оправи системата. Две или три зам.-министерски оставки обаче няма ли поне малко да я коригират, щом не работи добре?

Не мисля, че в условията на проблеми – в управлението на държавата или в управлението на еврофондовете – въпросите непременно трябва да се решават кадрово. По-важно е системата да функционира добре, правилата да са достатъчно прозрачни, контролните механизми да са гарантирани, а самите хора, които управляват съответните служби, да са с необходимото професионално ниво. Това е моделът на поведение, които ние като политика изповядваме. Премиерът трябва да анализира добре ситуацията и да прецени дали отделните ресорни отговорни високопоставени люде вършат своята работа точно.

Но тази система се определя от дадени хора и нейното качество зависи от техния капацитет.

Разбира се, че хората са важни. Но те работят според определени правила и модели на поведение. Тези правила са по-важната част от нещата. Всъщност Брюксел ни атакува в посока на правилата, по които работят тези структури, и възможността да се случат грешки, а не за това, че едно или друго лице е свършило едно или друго нещо. Когато се отива към една европейска практика на управление на европейски фондове, тогава ние просто трябва да приемем безапелационно онова, което ни се диктува от Брюксел по отношение на управлението на тези ресурси.

А ЕС има ли някаква вина за спрените средства?

От национална гледна точка ние може да имаме претенции към решението и към неговата строгост. Но не мисля, че трябва да упрекваме Брюксел за това, което предприема – в известен смисъл то има наказателен и превантивен характер. Ние трябва да направим необходимото, за да върнем доверието на Брюксел в българските институции, което самите ние разклатихме. Било чрез действията на определени чиновници, които са останали безнаказани, било чрез действията на определени политици, които експандираха нарушенията и превърнаха от му мухата слон. Картината, която се представи пред Брюксел, доведе до безкраен низ от проверки и бяха установени нарушения. Но вместо да плачем за строгостта на мерките, по-скоро трябва да се напънем и до края на мандата да направим всичко по силите си.

Предстои Съвет на коалицията. Обикновено преди него партньорите се критикуват един друг, но след това тези критики не се материализират. Какво ще се случи този път, ако не постигнете консенсус?

Дори и да имаме различия с коалиционните партньори, е редно да ги изчистваме в съответните разговори със съответни аргументи. В никой случай не съм привърженик на това коалиционните партньори да се замеряме през медиите за някои различия, които са неминуеми. Та ние имаме различни политически платформи. Тройният съвет е форма, която дава възможност за рационален диалог и извеждане на приоритетите. За нас е важно всичко, което се взима като решение, след това да бъде осъществено на практика, а не да остане едно пожелание.

Вие като партия чувствате ли се жертва в тази коалиция? Днес Иван Костов каза, че точно вие ще оперете пешкира, ако не напуснете правителството.

Не се учудвам, че поредният опозиционен лидер ни призовава да напуснем правителството. В крайна сметка ние сме доказали, че за нас са водещи преди всичко националните интереси. Ние не мислим, че с влизането на България в ЕС ролята на НДСВ е приключила. Считаме, че интегрирането в структурите на ЕС е един процес, който изисква по-дългосрочна воля, дори и когато една партия търпи определени негативи от това. Не бих искал да водя някакъв спор с г-н Костов, но лично аз не съм си позволявал да коментирам поведението на ДСБ в тази ситуация. Поведението на дадена политическа сила е работа на самата политическа сила. В случая ние поставяме като наш абсолютен приоритет управление на страната, което гарантира предвидимост, стабилност и прозрачност.

Кои са тогава най-спешните мерки, които трябва да вземем, за да си върнем доверието в очите на ЕС?

Една част от мерките са свързани с основните точки от екшън плана, който Брюксел ни наложи за коригиране. В това число са правосъдие и вътрешен ред, където са извършени не малко неща, но все още не достатъчни, за да бъдем с вдигнато чело пред Брюксел. За нас е важно да се въведе един ефективен модел на контрол върху еврофондовете. За нас е важно също да има ясни действия в посока антикорупционна практика. Ние се обявихме за мораториум върху всички заменки. Не защото те са непременно само и изключително лоша практика, напротив – те са и добра практика, тъй като в някои случаи водят до уедряване на имоти и по-ефективен начин на управление на земята. Проблемът е по-скоро в процедурата по промяна на предназначението след извършването на замяната. Много важно за нас е и изборното законодателство. Законът за политическите партии трябва час по-скоро да бъде разгледан и приет. Освен това ние смятаме, че евроизборите и изборите за народни представители в българския парламент трябва да са в един единствен ден. Защото в условията на финансова криза икономията от едни избори ще е много важна. Дали ще бъдат възприети - не може да се предвиди, но ние ще настояваме за това.