Печатни медии 

Пламен МОЛЛОВ, председател на ПГ на НДСВ: Целта ни е 24 депутати в следващия парламент

Мария ПЕТРОВА

 

— Г-н Моллов, верни ли са слуховете за драстични промени в Устава и ръководството на НДСВ, които ще се приемат на четвъртия Конгрес на партията в събота?

— Все още няма решения, които би трябвало да оповестя медийно. Нека първо да приключи конгресът. Така или иначе, този конгрес е изключително важен за НДСВ като политическа сила. След злополучния извънреден трети конгрес, който доведе до сериозни сътресения при нас като партия, сегашният четвърти редовен конгрес трябва да изчисти всички проблеми, свързани с регистрацията на решенията, взети миналата година. В този смисъл някои от точките в дневния ред са повтарящи. Свързани са с промяна името на партията, но не и абревиатурата, вземане на решения в посока отваряне на партията, т.е. към взимане на решения отдолу нагоре, нещо което беше основната визия на предния конгрес. След излизането на отцепниците най-лошият сценарий не се случи. Партията е много консолидирана, имаме много нови членове, положителен тренд на поддръжка от нашите членове и симпатизанти, обществена подкрепа, така, че НДСВ върви в правилна посока. Този конгрес ще постави и началото на нашата предизборна кампания. Предвидили сме точка за гласуване на предизборен манифест, който ще даде основните ни послания за изборите към обществото, въобще за продължаване на политиката на НДСВ в посока към европейското бъдеще на България. Дни преди конгреса проведохме ползотворна дискусия с всички представители на туристическия бранш, от която произтекоха някои предложения, които ще внесем между първо и второ четене, свързани с разширяване партньорството между органа, които контролира сектора - Държавната агенция по туризъм, и съответните професионални организации. От друга страна в момента подготвяме и законопроект за публично-частното партньорство, който да обедини всички текстове свързани с тази дейност в един нормативен акт. Сега също има разписани определени текстове в някои закони, но поради факта, че те са на различни места и не са пълни като съдържание, ние смятаме, че такъв закон ще бъде много полезен за една следваща стъпка в общата ни икономическа политика, която водим като политическа сила.

— Опасявате ли се, че на Конгреса може да има атаки от ваши членове, които настояват НДСВ да излезе от управлението на страната?

— Според мен този дебат вече е минал. Ние имаме ясна позиция по въпроса не само като ръководство. Тя се поддържа от по-голяма част от нашите членове и симпатизанти. НДСВ застава на позицията да поддържа онова, което е в интерес на държавата, дори то да носи проблеми за самата партия, тъй като ние сме отговорни за развитието на България. В тази връзка считаме, че оставането ни в коалицията е далеч по-важно и необходимо, отколкото излизането от нея и влизането в един цикъл на избори, които във всички случаи ще отложат част от реформите и от решаването на някои от проблемите, поставени в Брюксел. Според мен, в момента е недопустимо от гледна точка и на бизнеса и на всеки един инициативен човек, който иска да ползва еврофондове и да живее в нормална страна.

— Сътресенията в ДАНС нагнетиха отношенията между БСП и ДПС, Може ли те да станат пробойна в тройната коалиция?

— Всяка политическа сила има право да заема определена позиция според собствените си виждания. Все пак подобни структури трябва да са деполитизирани и намесата на политически формации в работата им е недопустима. Тройната коалиция се базира на ценности, ангажименти и решения, които имат много по-голямо значение, отколкото интересите на определени групи в една или друга политическа сила от тройната коалиция. Онова, което крепи коалицията, е в крайна сметка просперитетът на България и нейното развитие в посока към Европа. В този смисъл не би могло проблемите в някои от коалиционните партньори да бъдат залог за стабилността на тройната коалиция. Позицията на НДСВ е, че ДАНС е орган, който е натоварен с много важни функции, които трябва да бъдат изпълнени, т.е. ние не се интересуваме от кадровите кадри-ли вътре в ДАНС. Важно е институцията да запази своя авторитет и професионална възможност да изпълни своите задачи. Ние нямаме промяна по отношение на задачите, които ДАНС трябва да преследва, независимо че бяха засегнати лица от НДСВ в резултат на дейността на агенцията. Моето лично мнение е, че не може конкретен кадрови въпрос на каквото и да е ниво да разтриса цялата държава. Ако държавата се разтърсва от това, значи има нещо сбъркано в модела на управление на тази държава. Но ако тази кадрова промяна води до запазване на възможностите на ДАНС, ние ще бъдем за това.

— Мнозинството от социологическите проучвания поставят НДСВ извън следващия парламент. Обмисляте ли вариант за спасителен пояс да се явите с друга партия на избори?

— Обичайно е НДСВ да не вярва на социологически проучвания, защото винаги сме показвали много висока степен на мобилизация по време на избори. Последните резултати от общинските избори в Петрич, където спечелихме две места, показаха, че социологическите проучвания невинаги съответстват на реални резултати, които постигаме, така че ние гледаме с вдигнато чело напред. Смятам, че партията има потенциал да се яви сама на избори и да спечели достойно място. Нашата цел е 10 процента, т.е. 24 депутати в следващия парламент. Това ще ни даде възможност да участваме в процеса на управление на страната със съответния експертен потенциал, който имаме, и вярвам, че всички признават, че е полезен за страната.

***

Визитка

Пламен Моллов е роден на 9 септември 1958 година в Пловдив, по образование е инженер.Доцент, завежда катедра по консервна и хладилна техника в Института по хранителни технологии в Пловдив. Владее немски, английски и руски, семеен. Той е депутат от 40-то Народно събрание, преди една година бе избран за шеф на парламентарната група на НДСВ.