Печатни медии 

Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ: НДСВ е стабилен партньор

Елена ПАПАНИКОЛАУ

 

Избирателите изчакват да видят докъде може да стигне властовият непукизъм и на управляващите, и на опозицията

- Г-н Моллов, наскоро поведохте ПГ на НДСВ извън пленарната зала, след като се оказа, че вашите партньори от коалицията не приемат предложението ви за фонд „Ин витро". Кой е основният ви опонент в подобни случаи?

- С поведението си ние дадохме знак. Никой не оспорва 10-те милиона, които, дай Боже, ще помогнат на много семейства да имат деца. Въпросът е кой ще ги стопанисва и как ще ги разпределя. Нашият принцип е - по-малко държава, по-малко чиновници, нулеви възможности за корупционни механизми и практики. Затова ние искаме да наложим обществения контрол, докато опонентите ни настояват тези пари да се управляват от Министерството на здравеопазването. Начинът, по който в това ведомство се управляват парите на данъкоплатците, периодично предизвиква публични скандали. За тези средства спорят както самото министерство със здравните заведения, но най-вече самите пациенти, които с основание водят съдебни дела и ги печелят. Щом като не могат да управляват оптимално бюджетните средства, защо да им възлагаме повече отговорности за повече пари?! И това е ясно на всички и на моите колеги от БСП и ДПС. Без обяснения остава само високомерието на властта, която разсрочва решаването на един проблем, докато от дългото и безплодно дискутиране той опротивее на хората и общественият интерес към него се похаби. НДСВ е опонент на такова политическо поведение и залага върху принципа на работещия компромис.

- Румен Овчаров разкритикува жълти министри, а и неведнъж от НДСВ са заявявали, че техните хора на различни етажи във властта са изолирани. Какви са истинските отношения в тройната коалиция сега, когато рейтингът на институциите спадна с 8%?

- Отношенията в тройната коалиция са публично известни. Ние от НДСВ нямаме тайни - нито от партньорите си, нито от медиите, нито от широката общественост. На нас популизмът в социалната сфера и заиграването със злобата на деня не са ни присъщи. Ние сме ставали жертва на компроматната война, но никога не сме участвали в нея. Ние сме стабилен и предвидим партньор. Нашето най-голямо предимство е, че НДСВ знае как се прави дясна политика с популярни средства: въведохме плоския данък и намалихме осигурителната тежест. Така дадохме шанс на бизнеса в навечерието на световната финансова криза; премахнахме част от лицензионните режими, които са хранителна среда за корупцията и продължаваме да работим за минимизирането им. Ние отстояваме либерални позиции - държим на участието на опозицията в работещи и контролни механизми на властта. Отворени сме към всяка идея, от където и да идва тя, ако е полезна и приемлива за хората, ако се радва на обществено одобрение. . .След два мандата в управлението не се сдобихме с навика да си присвояваме чужди успехи и да приписваме грешките си на други. Персоналното заяждане, заклеймяването с общи фрази и емоционалната имитация на "справедлив гняв" е известна в публичното общуване технология, която народът е нарекъл „хвърляне на прах в очите". Такова поведение води до сриване на рейтингите.

- НДСВ предложи и със Закона за бюджета беше приет пакет от социални облекчения, насочени към младите. Говори се, че имате мълчалива уговорка с БСП те да обгрижват пенсионерите, а вие - децата, семействата, студентите...

- Не бих казал. Всяка партия има програма за различните социални слоеве. Знаете за предложението на НДСВ за Сребърния фонд, философията на който не предполага месечна помощ от 50 лв. срещу инфлацията например, а оптимизиране на формулата за нарастване на пенсиите, така че още докато си в работоспособна възраст, да можеш да изчислиш какво си заработил за старини. Има сфери в обществено-политическия и социален живот, в които ние не търсим единични жестове, изстреляни като картечен откос в себеуважението на хората, независимо дали са млади или възрастни. Както всички вече разбрахме, икономиката е инерционна машина... През своя успешен мандат управлението на НДСВ създаде условия за високия БВП и икономически ръст, който все още ни спасява от негативите на финансовата криза с всичките й последствия. Сега НДСВ даде рамо на младите, защото според традиционната семейна философия на българина тъкмо младите, които имат повече възможности да работят и да печелят, трябва да се грижат за старите, а не както беше досега - младите, безработни и безпарични, чакат родителите да им заделят помощ от малките си пенсии.

- Вашата партия направи анонс и за промяна в Конституцията, като предложи най-много конкретни мерки за ограничаване на изборната търговия. Разчитате ли на успех за налагане на тези промени, както и за влизане в следващия парламент?

- Все по-голямо политическо представителство застава зад тези предложения или идеи, сходни с тях. Ние не участваме в изборния гешефт и не се обиждаме на констатациите, че от предложените промени ще се възползват партиите, които нямат твърд електорат. Предлаганият от нас санитарен пакет за промени в изборното законодателство има за цел да мотивира хората да гласуват, да придаде смисъл на тяхното усилие да участват в политиката по този начин. Отливът от всички партии без изключение показва, че избирателите „ни гледат сеира", изчаквайки да видят докъде може да стигне властовият непукизъм и на управляващите, и на опозицията. НДСВ иска той да спре дотук, да не се разраства повече политическата мимикрия. С поведението си хората, които се отчуждават от партиите, на които са били привърженици или симпатизанти, мълчаливо ни напомнят за принципа на скачените съдове. Нашите усилия са опит да променим начина, по който се конституира законодателната и изпълнителната власт, което ще доведе и до промени в начина, по който тя се употребява. Сигурен съм, че има избиратели, които оценяват това и ще го заявят в предстоящия вот. НДСВ винаги е постигала изборни резултати, които не са съвпадали със социологическите прогнози, защото хората знаят по-добре как се деформират демократичните практики, отколкото как трябва да се спазват.

- Но въпреки това социологическите проучвания показват, че в бъдещия парламент ще влязат 4 партии, а НДСВ не е сред тях. Очаквате ли някакви изненади?

- Колективният опит на НДСВ като партия и нагласите на нейните привърженици и симпатизанти сочат, че социологическите прогнози като инструмент на предизборна борба винаги досега са били подценявани. Хората, които свързват личностното си израстване и просперитета на своите семейства с управлението на НДСВ, не са никак малко. Намаляването на данъчноосигурителната тежест и редуцирането на лицензионните режими дадоха висок вътрешен продукт и по-голям ресурс за образование и наука, по-добър шанс на различните социални групи, в т. ч. и на хората в неравностойно социално положение. Сигурен съм, че мислещите хора от избирателите оценяват направеното от НДСВ за повишаването на жизнения стандарт и това по някакъв начин ще мотивира вота им. А и промените, които предлагаме в изборното законодателство, ще увеличат шанса на всички партии да се противопоставят на поредните манипулации с избирателните списъци, търговията с гласове, изборните екскурзии.

- Как гледате на процесите, които се случват в дясното пространство?

- Всичко, случващо се в дясното пространство през последните години, показва колко лесно се разгражда и колко трудно се съгражда. Десните партии преживяват симптомите на ранната демокрация, като се започне от лидерския проблем и се свърши с носталгията по миналото. Но симпатизантите, избирателите на сините партии доста изпревариха лидерите с разбиранията си за политическия модел. Противопоставянето комунизъм-антикомунизъм, правенето на дясна политика с непопулярни средства, компроматните войни, които тегнат като дамоклев меч върху постиженията от успешния мандат на СДС в управлението, все още не са преодолени. Новите условия принудиха хората да станат прагматици, те не искат зад предлаганите позитивни програми да стоят познатите скелети от гардероба. Не желаят партиите, за които ще дадат вота си, да се изтощават във вътрешни интриги, които имат значение само за партийния апарат. До парламентарните избори остава половин година и всяка заявка за участие в управлението е реалистична, ако може да мобилизира съмишленици и симпатизанти, които виждат шанса за по-добър живот в нейната реализация.

- От 2 години сме в ЕС, отрази ли се това върху самочувствието на българите?

- Българите започнаха да се чувстват като европейци -това е най-важното, което се промени в живота ни. Висока гражданска активност и критичност са всъщност характеристиките, с които вече се моделира оценката за начина на живот и управление.-Но българинът е максималист, когато иска, и минималист, когато дава. Макар че потъна в негативизма от спрените пари по програма ФАР, ЕС отчете, че българското законодателство е с една от най-високите степени на приравняване с европейските стандарти. Казвам го като председател на ПГ на НДСВ, която има голяма заслуга за това. Усвоените пари от еврофондовете не са малко, както отчете вицепремиерът Меглена Плугчиева, но според мен по-важно е, че много българи се научиха да работят по проекти и да кандидатстват с тях за еврофинансиране. Наистина на държавната администрация не й достига капацитет, а добре смазаните корупционни механизми все още действат. Не трябва да пропускаме един от най-оптималните факти, откакто сме членове на ЕС - че еврокомисарят и европолитик за 2008 г. е българката Меглена Кунева, която НДСВ изпрати в Брюксел. Не случайно наричат НДСВ европейското лице на България.

***

Роден е на 9 септември 1958 г. в Пловдив. Завършил е ВИХВП в Пловдив, доцент. Шеф е на катедра "Консервиране и хладилна технология" в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Председател е на Националната лозаро-винарска камара. Депутат от НДСВ в 39-ото и 40-ото НС