Електронни Медии

 

06 февруари 2009, БТВ, "Тази Сутрин"

Пламен Моллов: Необходимо е да се създаде агенция за контрол на храните

 

БТВ: Започваме с една тема, която следим отблизо и се опитваме да помогнем на българските граждани, като принуждаваме държавата да си бъде на мястото. Вие вероятно вече се досещате, че става въпрос за съдържанието на храните, които консумираме, най-вече за млечните продукти и за тези, които уж би трябвало да бъдат от месо. Как държавата трябва да контролира качеството и безопасността на храните? Необходима ли е Държавна агенция за безопасност на храните и напитките? Нещо, което означава, по-обикновено казано, държавата да се върне там, където й е мястото. Пламен Моллов, ръководител на парламентарната група на НДСВ, той беше и председател на Комисията по земеделие в предишния парламент. Вие имате една идея, която се оказва, че е ваша и вие сте един от инициаторите на идеята и автор на проекта да се създаде подобна агенция. Такава идея се провали заради различни причини, най-вероятно политически. Защо?

Пламен Моллов: Да, аз наистина станах изразител на тази идея, която е едно професионално решение, но ние в нашата политическа сила НДСВ винаги сме били за професионалните решения преди всичко.

БТВ: Експертните да ги наречем, които трудно стигат до хората.

Пламен Моллов: Да, експертно решение, което обаче срещна жилавата съпротива на държавната администрация. В резултат на което, въпреки решенията, които бяха взети, включително въпреки промяната в Закона за храните, която регламентира необходимост от създаването на такъв орган, година и половина по-късно, след като този документ вече е обнародван и е факт, фактически агенция нямаме.

БТВ: Няма агенция. Тоест по закон агенция трябва да има, фактически няма агенция.

Пламен Моллов: Това е самата истина.

БТВ: И ние затова тука се питаме сума ти време кой трябва да контролира качеството на българските храни.

Пламен Моллов: Проблемът е не че няма кой да контролира. Проблемът е в разминаването на онова, което правят контролните органи, и онова, което трябва да правят. Излизат компетентни фактори, компетентни власти, представители на истинските контролни органи в момента, които пледират за връщане на БДС. Може би по-добре е да кажат...

БТВ: Българският държавен стандарт.

Пламен Моллов: ... да върнем социализма, защото това е планова икономика, БДС. И БДС не е панацея за конкретните случаи, които станаха достояние и обществен дебат се разви. Хората с основание са притеснени и имат основание да претендират да се хранят с безопасни храни.

БТВ: Добре, защо да не се върне БДС? Нали Българският държавен стандарт гласи, че в кренвиршите, ако няма месо, те не са кренвирши? И просто да има една агенция, която да...

Пламен Моллов: Защото, господин Бареков, по времето на Българския държавен стандарт...

БТВ: Имаше един вид кренвирши.

Пламен Моллов: ... имаше един вид кренвирши. А сега има десетина – петнайсет вида кренвирши, също така и сирена, и млека, и какво ли не още на пазара. Ние в крайна сметка ползваме удоволствието да се храним с разнообразни продукти. И основното, което трябва да прави контролният орган, това е да гарантира тяхната безопасност. А качеството трябва да е коректно отразено на етикета, съставът на продуктите трябва да е отразен, така че хората да не изпадат в ужас от това, че има една или друга съставка, а коректно да им бъде обяснено, че този продукт съдържа и други съставки, които обаче не са опасни за здравето. Защото няма как да се получи продукт на пазара, който е опасен за здравето, ако контролният орган си е свършил работата.

БТВ: Да тръгнем от най-обикновения пример. Може би проблемът идва от това, че ние купуваме в магазина сирене от три лева или четири лева, без да си даваме сметка, че това не е сирене, това примерно е палмово масло. А не си даваме сметка,...

Пламен Моллов: Това не е българско саламурено сирене.

БТВ: ... защото то пише на етикета сирене. Само че пише сирене от три лева.

Пламен Моллов: да, то е сирене, но не е българско саламурено сирене. И ако нещо трябваше да направи Министерството на земеделието и храните в предишните години, то беше да защити географските означения за типични, автентични български продукти, произведени по автентични рецептури. И това, за което в момента гледат с носталгия БДС, всъщност не е решение на нещата. Решението е друго. Всяка една фирма, която произвежда дадени продукти, ги произвежда на база на технологична документация, която се утвърждава от съответните контролни органи. И ако контролните органи са на мястото си, те няма да издават наредба за разграничаване на тези продукти на щандовете, а ще издадат наредба и ще следят за това, продуктите, които се произвеждат по една или друга технология, действително да отговарят на технологичната документация.

БТВ: Тоест не да има щанд за сирене от растителни масла и щанд за сирене от мляко, а просто въобще да няма щанд за сирене, да си пише само един щанд за сирене, а другото да бъде растително...

Пламен Моллов: Да пише щанд за сирене... Да, би могло различни решения да се намерят. Но важното е на етикета на продукта това, което е записано като състав, да съответства на реалния състав. И тука се разгоря една голяма дискусия за палмовото масло, което се използва в животински продукти. Тука възниква един много интересен казус. По разбиране НВМС няма как да контролира растителни продукти, защото то е орган, който контролира продукти с животински произход.

БТВ: Какво е НВМС?

Пламен Моллов: НВМС е Националната ветеринарномедицинска служба, която е контролният орган, в случая на сиренето.

БТВ: А всъщност растителното масло, то попада в някаква друга категория.

Пламен Моллов: То попада в друга група. Тоест в нея не са реални, няма ги компетенциите. Те работят по принципни...

БТВ: А как е възможно съвременният българин да се изхранва с палмово масло? Вие разбирате от земеделие. Как е възможно ние да ядем палмово масло? Все пак не сме в Африка.

Пламен Моллов: Въпросът е в количествата, които се използват. Палмовото масло не е основна съставка. То се използва като пълнител в някакви ограничени количества, в това съм убеден. Според съответните технологични документи би следвало този продукт, тази суровина да е в ограничено количество. Проблемът е в дозата, господин Бареков. Ако дозата е такава, каквато е разрешена съгласно международните норми, тогава проблем няма. Ако дозата обаче надвишава тези норми, тогава има опасност. Но тогава трябва да има и компетенция да установи тази опасност. А компетенцията може да се получи от орган, който познава проблемите с човешкото здраве.

БТВ: И затова всяка сутрин го повтаряме, че просто държавата се е отдалечила от хората. Държавата трябва да се върне там, където хората искат тя да бъде. Тоест да си е на мястото. Да гарантира тяхната сигурност и тяхното здраве, защото на първо място това ни интересува като граждани.

Пламен Моллов: Две неща веднага излизат на преден план. Ако майката с млякото, която се оплака в Разград, знаеше към кого да се обърне, тя нямаше да се обръща към медиите. Тя намира спасението в медиите, не в контролния орган. Значи...

БТВ: Разбира се, че в медиите. Те са единственият гарант за правата на обществото.

Пламен Моллов: Ето, това е опасното в случая. Контролният орган е този, който трябва да си е на мястото. И всеки потребител трябва да знае към кого да се обърне.

БТВ: Как си представяте вашата агенция? С това да завършим по тази тема. Какво предлагате вие като решение? Тази агенция как си я представяте?

Пламен Моллов: Образно казано, тази агенция трябва да играе ролята на доброто ченге в полза на потребителите и лошо ченге за производителите на храни. Тя трябва да гарантира, че контролните органи, които извършват реалния контрол, си вършат работата, както трябва, че опасността за здравето се анализира на база на науката, на база на всички последни информации, които са налични, и е агенция, която разполага с мрежа от референтни лаборатории, които са в състояние да определят дали онова, което е отразено на етикета, реално фигурира в храната.

БТВ: Анализ. Отива потребителят, носи продукта и му се прави веднага един анализ.

Пламен Моллов: Дали потребителят, дали потребителската организация, дали самият контролен орган, различни възможности има, но тази агенция, в партньорство с потребителските организации, може да направи това, от което в момента България има нужда. А именно една гаранция, едно доверие от страна на потребителите в контролния орган, който хората най-общо казват държавата или БДС. Когато те казват БДС, те разбират държавата и контролния орган.

БТВ: А да се върне държавата, това не е някаква носталгия по комунизма или по времето на Тодор Живков. Това е просто право на всеки гражданин, и то на ЕС, да го изисква. Едно въпросче да ви задам. Тук след малко, в студиото, ще бъде Иван Костов. Той ще ви разгроми, управляващите от Тройната коалиция. Подготвил е много сериозни тези срещу вас, внася вот на недоверие. Опозицията иска по-бързо да има предсрочни избори. Властта е близо, те все пак искат да я завземат, което е нормално в политиката. Ключово става какво ще реши НДСВ за този вот на недоверие. БСП и ДПС са ясни. Има непрекъснато спекулации, че вие ще решите да се разграничите от правителството и да гласувате заедно с опозицията и така то да падне още след една седмица.

Пламен Моллов: Самият факт, господин Бареков, че ми задавате този въпрос, означава, а не го задавате на нашите коалиционни партньори, че разграничавате политиката на НДСВ достатъчно добре и оценявате това, което правим.

БТВ: И вие това го показвате. Всъщност и вие се разграничавате непрекъснато от тях.

Пламен Моллов: Да. Ние се стремим да бъдем онзи партньор в правителството, който гарантира проевропейското пролиберално центристко развитие на България, което дава възможност всеки един отделен човек да постига своите резултати и успехи в живота на базата на своите възможности.

БТВ: С една дума, да се изпълни американската мечта в Европа. Но сега е моментът да забиете тесла в гърба на БСП.

Пламен Моллов: Ние сме предвидим партньор и със сигурност ще направим това, което е полезно за България, това, което е полезно за всеки човек. Аз мисля, че има още няколко неща, важни, които трябва да свършим. Например изборите две в едно, както станаха популярни. Нещо, за което ни есе борим и което, за да може да се случи, изисква стабилност в /.../ на държавата.

БТВ: Тоест вие оставате в управлението, за да си постигнете целите в следващите три – четири месеца, които има още до редовните избори.

Пламен Моллов: Да. Стабилността на България в момента е най-важната предпоставка като антикризисен подход, когато очакваме финансовата криза да се разрази още по-силно през следващите месеци.

БТВ: какво ще го правите непослушното момче на царя, Бойко Борисов? Няма ли да си го приберете обратно в НДСВ? Той стана много силен вече и много опасен.

Пламен Моллов: Той съществено се разграничи от мястото, откъдето излезе. Така че...

БТВ: Чухте какво каза за царя в Чикаго. Макар че нищо лошо не каза. Просто каза, че ако бяхте го оставили в МВР да си го ръководи, щеше да си марширува още на плаца. Нямаше да е в политиката и сега да е най-одобряваният български политик.

Пламен Моллов: Тука е въпросът как се оценяват от обществото политическите действия на всеки един политик. Аз рих пледирал за по-голяма доза рационализъм и по-малко емоция, защото става дума за наистина важни неща, които трябва да се случат на България през следващите години.

БТВ: Добре. Едно от нещата, хайде сега аз да го кажа пръв, знам, че сега пак ще има тука мрънканици страшни по мой адрес, но това, което адски много се коментира в момента, страшно много се коментира в задкулисието на политическия живот, е, че ГЕРБ ще изиграе следния маньовър на изборите. Те ще направят всички възможно да съхранят НДСВ под някаква форма. Дали ще влезете в парламента, дали няма, това е друг въпрос. Но понеже Бойко се цели към президентските избори след две години, той не го крие това нещо, между другото, най-вероятно е той да връчи мандат за създаването на правителство на Симеон Сакскобургготски и той да бъде още един път премиер. Този път с мандата на ГЕРБ, може би и на БСП.

Пламен Моллов: Това е много интересно, но това е виртуална политика, а ние сме привърженици на реални действия и реално /.../.

БТВ: Добре, това сте го чували. Нали не ви изненадвам сега, поне вас?

Пламен Моллов: Не ме изненадва, но не го гледам сериозно, доколкото съм свикнал за тези години, в които съм в политическия живот, да си служа с реални параметри и реални оценки.

БТВ: Само с мандата на генерал. Какво има толкова несериозно? Това е много сериозна /.../.

Пламен Моллов: България прави много неща за пръв път.

БТВ: Защо да не го видим и това?

Пламен Моллов: Всичко е възможно, но нека да очакваме бъдещето, да видим... Аз мисля, че НДСВ ще влезе в следващия парламент и ще има ключова роля за политическия живот у нас.

БТВ: Така ще улесните генералския сценарий. По-лесно ще бъде Бойко Борисов да даде мандат на парламентарно представена партия, да състави правителство. Благодаря ви за това гостуване. Както виждате, имаме и политическа новина в студиото. НДСВ няма да изневери на Тройната коалиция и вотът на недоверие, който Иван Костов ще представи след малко на своите фенове в нашето студио, няма шанс да мине в парламента. Отиваме към редовни парламентарни избори.