Печатни медии

06 март 2009, в-к "24 Часа", Лиляна Клисурова

Заговорят ли пак за царски имоти, вадим червените олигарси

 

„24 часа”: Г-н Моллов, защо БСП и ДПС отхвърлиха искането ви за промени в конституцията и вот 2 в 1?
 
Пламен Моллов: Бих разграничил позицията на ДПС и БСП по вота. ДПС от самото начало казва, че не иска избори 2 в 1. Те имат своите политически и юридически аргументи, които оправдават позицията им. Уважавам всяко становище, което има своите аргументи и ясни послания към собствения електорат. Не сме очаквали, че ДПС ще го промени.
 
„24 часа”: Казвате, че отхвърлянето на изборите 2 в 1 е послание към електората им -нормално ли е една партия да загърби интереса на хората заради своя?
 
Пламен Моллов: Това е въпрос на ценностна система. През годините НДСВ е единствената партия, която е доказала, че загърбва своите партийни интереси за сметка на държавните и обществените.
 
„24 часа”:
При ДПС надделява партийният интерес, така ли?
 
Пламен Моллов: От наша гледна точка е така. От тяхна вероятно не е. Не искам да ги упреквам. Защото по какъвто и начин да се проведат изборите, те не трябва да създават съмнения за легитимност. Затова принципно' приемам позицията им. И макар тя да е коренно противоположна на нашата,  това не е повод за драма. Друг въпрос е, че зад нашата позиция ние успяхме да привлечем различни политически сили и голяма част от обществото показа, че има нагласа за вот 2 в 1 с тези 136 хил. подписа в подкрепа.
 
„24 часа”: БСП защо не ви подкрепи?
 
Пламен Моллов: БСП дълго имаше колебания по този въпрос и през цялото време това беше надеждата ни - ме ще успеем да ги убедим, че е по-добре за страната изборите да са на една дата. Те също извадиха аргументи против това, включително конституционни, но не бяха убедителни.
 
„24 часа”:
Какви техни интереси надделяха? Дори президентът е „за" вот 2 в 1.
 
Пламен Моллов: Това беше до голяма степен нашата надежда. В БСП имаше хора, които бяха на същата позиция. БСП нямаше оформена позиция до последния момент, но в крайна сметка надделя партийната дисциплина. Очевидно анализите им показват, че от тяхна гледна точка така е по-добре. Основният аргумент на премиера на дискусията в коалицията беше, че изборите не трябва да създадат прецедент, с който
да бъдат атакувани като легитимност на резултатите и представителността в следващия парламент. От държавническа гледна точка това притеснение е обяснимо, но по време на дебатите не чух силни аргументи.
 
„24 часа”: След като знаехте, че нямате подкрепата на БСП и ДПС, защо вкарахте промените?Изглеждаше като пиар акция, а и загубихте цял ден в приказки.
 
Пламен Моллов: Дебатите не са загубено време, защото те очертаха позициите на различните сили, които ще са основа и за политическото им поведение по време на кампанията.  Дебатите не са пиар акция, а необходимото следствие от всички наши сили по тази тема. Просто трябваше да бъде ясно ще има или не избори 2 в 1 и ако не - защо и кой носи отговорност за това.
 
„24 часа”: От опозицията обвиниха БСП и ДПС, че разделят изборите, за да ги спечелят служебно.
 
Пламен Моллов: Вероятно има и подобен род съображения. Но не съм сигурен, че подобни сметки ще излязат верни. Опитът от всички избори показва, че който прекалено много смята, накрая остава излъган в сметките. Но вече е ясно едно - изборите няма да са на една дата, защото БСП и ДПС застанаха против промяната в конституцията.
 
„24 часа”: След 4 г. партньорство с БСП и ДПС по време на кампанията НДСВ ще продължава да е в едно правителство с тях, като същевременно ще сте противници за изборите. Каква ще бъде стратегията ви?
 
Пламен Моллов: Вече е ясно, че изборите ще са на две дати, затова бих разделил и кампаниите. Нашите представители са идентифицирани с европейското поведение - еврокомисар Меглена Кунева, евроминистър Гергана Паси. Т.е. по отношение на европейската кампания ние не виждаме поле за конфронтация, защото на чисто експертно ниво ние сме доста по-напред, ние сме тези, които теглим напред, проевропейски България. По отношение на националната кампания - основната линия, по която ще се съревноваваме, ще бъде нашата програма за развитието на страната. Като най-силната част в програмата ни ще бъде икономическата.
 
„24 часа”: Какви все пак ще са конкретните ви козове спрямо партньорите? С какво ще ги атакувате, как очаквате те да ви атакуват?
 
Пламен Моллов: Това е елемент от тактиката ни и няма да я издавам предварително. Но досега по време на кампания НДСВ не е било агресивно, не използваме средства на ръба на позволеното.
 
„24 часа”: През 2005 г. лайтмотивът в кампанията на БСП бяха царските имоти. Очаквате ли отново да ги извадят?
 
Пламен Моллов: Този, който се опита да вади тази тема, ще сбърка много. Тя е изчерпана. Предполагам, че този път ще надделее разумът. Ако продължат по този начин, вероятно те ще ни накарат да извадим сделки на хора, наречени олигарси, които по някакъв начин са тясно свързани със среди на нашите партньори и противници. И това би дало един непрогнозируем ход на кампанията. Но това ли е целта на една кампания?!
 
„24 часа”: Т. е. ако БСП ви атакува отново с царските имоти, вие ще извадите далавери на червени олигарси?
 
Пламен Моллов: Ако има непочтено отношение към нас по време на кампанията, то би предизвикало ответна реакция. Не искам да поставям нещата на една плоскост, защото въпросът с царските имоти не е въпрос на далавера - юридически всичко е доказано и ясно.
 
„24 часа”: За кои червени олигарси говорите? По-близо до Първанов или до Стани шев са те?
 
Пламен Моллов: Не бих искал да говоря с имена в момента. Но твърдя, че има хора в тази страна, чиито капитали са с много съмнителен произход или на ръба на закона. Не случайно гърмят постоянно скандали в медиите - за източване на ДДС и други. И тези скандали не са тръгнали от НДСВ. Ясно е, че има много хора, които трябва да
се притесняват. Царят не е сред тях.
 
„24 часа”: И в НДСВ има хора със съмнителни капитали.
 
Пламен Моллов: Сигурно има. Но олигарсите не са само червени или жълти. Но аз пак казвам - това не може да бъде основа на една кампания. Кампанията трябва да се базира на програми, на идеи, на сравнение кой може да управлява по-добре. Защото НДСВ не се стреми да привлече избиратели сред онези първосигнални хора, които биха гласували чисто емоционално, без да знаят каква ни е програмата, а само и само да осъществят някакво наказание на тези, които управляват.