Печатни медии

13 май 2008, в-к "24 Часа", Лиляна Клисурова

Средният чиновник не може да назидава тези, които дават пари

 

- Г-н Моллов, какво остана скрито за медиите от семинара в Катарино?

- Семинарът протече много конструктивно и открито от страна на партньорите, с решения за реализация на програмата от Хисаря и за по-ефективна работа на правителството. От дискусията стана ясно, че политиките трябва да се разглеждат едновременно - проблемите в еврофондовете с тези в МВР и в съда, социалната и здравната реформи в контекста на макрорамката на бюджета. И тези срещи на коалицията трябва да станат регулярни, за да се вземат решения, които отговарят на динамиката на дневния ред на обществото.

- Доган определи срещата като политически катарзис за коалицията. Усетихте ли по-различно отношение от партньорите след позицията ви по вота на недоверие?

- Няма промяна в отношенията. Има по-висока степен на разбиране за конструктивната и критична позиция на НДСВ. Групата ни се стреми да е камертон за обществените очаквания към правителството. Държим на европейския подход в политиката, който носи стабилност - решенията да се вземат след дебат, на основата на реални политики, които са свързани с обществените очаквания. Партньорите ни оценяват по достойнство поведението ни. Показваме взаимна добронамереност за онова, което правим. И когато г-н Доган казва, че коалицията е преживяла катарзис, има предвид, че бе свалена завесата на съмнение, че някой има користни цели в коалицията.
И се видя, че когато решенията са рационални и обосновани, и трите партии застават зад тях независимо от своите различия в политическо отношение. Затова в изявленията на лидерите бе заявено, че социалната плоскост на управлението не контрастира с либералния подход към пазарната икономика, а това са два компонента на една и съща политика.

- Досега НДСВ твърдеше, че няма да допусне ляв завой в политиката, а част от гласуваните мерки засилват социалния вектор - пенсиите, осигуровките. А не бе прието предложението ви за майчинските.

- Ние смятаме, че политиката не допуска остри завои и изисква наслагване на решенията. Необходими са последователност, вземане на такива решения, които са възможното доразвитие на предишни тези, а не на съвсем нови. За майчинството - убедени бяхме с аргументи, другото е проява на конструктивизъм.

- Откъде ще се намерят тези половин милиард лева за вдигане на пенсиите?


- Надделя усилието на НДСВ да се намали вноската като абсолютна стойност и се стигна до формулата 8:10:12, която е оптимална от гледна точка на отделния човек и на бизнеса. Тя натоварва държавата. Обвързвайки здравната и социалната осигуровка, ние ги разгледахме през макрорамката, която показва ресурса на държавата.

- Как ще се отрази на инфлацията това?

- Инфлацията се влияе най-вече от наличието на сив сектор. А свиването му ще се получи включително и на база на тази формула, за която говорим. Тя дава поредното основание на бизнеса, заедно с плоския данък и с ДДС, фактически да излезе на светло. Ако това стане, то ще бъде антиинфлационен фактор за България. Наличието на инфлация изисква в бюджета за 2009 г. да има достатъчно голям излишък, който да гарантира възможност за антиинфлационни мерки от страна на правителството. Нещо повече - с някои от новите данъчни мерки се забелязва съществено подобрение в събираемостта на данъците. Свръх това, което е било предварително разчетено. И от там се получава възможност за такъв бюджет, който да гарантира инфлацията и да даде възможност за тези социални стъпки.
Или, казано по друг начин - либералната икономика, когато се провежда добре и е реализирана с необходимите и правилни пазарни инструменти, гарантира стабилно управление, което пък дава ресурс за добри социални стъпки от страна на правителството. И когато промените са от такъв характер, ние гледаме с оптимизъм напред.

- Еврофондовете се оказаха най-големият проблем на това управление - администрацията не работи, държи се арогантно към Брюксел...


- Изискват се много енергични действия за подобряване на координацията. Меглена Плугчиева получи пълна политическа подкрепа. Второ, онова, което ще се свърши, трябва да бъде много бързо направено, защото докладът на ЕК ще е в средата на юни. Няма време за рутинни стъпки. Трето, влошена е комуникацията с Брюксел, което изисква нов подход в отношението. Всички доклади вече ще се оглеждат, преди да бъдат пуснати към Брюксел. Не може един среден администратор, който не носи политическа отговорност, да си позволи да назидава органите, които му дават парите и му казват какви гаранции искат, че те ще отидат там, където трябва. И не може такъв среден чиновник да бъде лицето на България пред Брюксел. Има известно надменно отношение от страна на администрацията, с което трябва да се приключи.
Имаме нелоши контролни механизми за управление на евросредствата, изградени структури и немалък потенциал. Но трябва да престанем с практиката някаква Брюкселска тайна да бъде достъпна само за ограничен кръг администратори и това да бъде в основата за корупционни практики, защото обществото не знае за тези детайли.

- Зам.-министър Димитър Ивановски ли имате предвид?


- Не желая да коментирам конкретни имена. Но не става въпрос само за ниво зам.-министри, а и за по-ниско.

- Ще бъде ли сменен Ивановски за гафовете му към Брюксел?

- Ивановски е добър професионалист, а самоцелните смени не са полезни за ефективността на правителството.

- Има нарушения в почти всяко министерство с еврофондовете. Защо се гледа на тях като на ресурс за лично облагодетелстване?

- Има такъв нюанс в поведението на определени хора. Заради това е нужна по-голяма прозрачност и достъпност на всички потенциални бенефициенти до информацията, с която разполага съответното министерство по дадена оперативна програма. Важно е тази прозрачност да бъде със съгласието на цялото общество. Хората не трябва да се страхуват, че Брюксел ни прави мониторинг, това е нормално. Не бива да си представяме парите от Брюксел като торба с жълтици, която трябва да си разпределяме по странен начин. Тези пари имат за цел да подобрят живота ни. Това може да стане само като отиват по предназначение, по ясни правила и прозрачно. И се изисква наред с усилията на правителството да подреди добре системата да има и реални мерки за отварянето й към обществото. Тогава ще имаме достатъчно основание да кажем на Брюксел - ето, ние управляваме правилно и прозрачно средствата, за да сте сигурни, че няма лоши практики. Това дава възможност да се възстанови доверието на Брюксел.

- Уверено задавате параметри за политиката и на следващото управление, а хората ви масово негодуват от коалицията с БСП.

- Този въпрос много интензивно се поставяше до момента, в който стана ясно, че с поведението си НДСВ дава гаранции за чувствителността на правителството към дневния ред на обществото. Електоратът ни е доста по-успокоен след действията, които ни идентифицират като партия, която се стреми към стабилност в управлението. Партия, която със своя конструктивизъм и креативност към политиките, които предлага, и решенията в различни сфери показва, че има място в едно бъдещо управление. С кого - ще покажат хората.

- За бъдещи победители се сочат ГЕРБ. Може ли да управлявате с тях?

- Това е прекалено конкретен въпрос, за да ви отговоря сега. Не изключваме никакви разговори, но ние ще се явим самостоятелно на изборите.

- Какво е политическото бъдеще на БНД?

- Една от многото партии, които още нямат ясно изразена политическа платформа. В основата на политическото поведение на БНД стои желанието за участие в консумиране на власт. Трябва да бъде ясен балансът между желанието и възможностите. Не оценявам високо потенциала на БНД. Разбира се, бъдещето може и да ме опровергае. Не е ясно точно, освен многото вождове в тази партия, кои са другите - новите лица, индианците, които ще работят. Създава се една партия сателит на парламентарната група, която по-скоро ще играе ролята на совалка за участие в политическия живот, отколкото реално да формира политика, която да е полезна за страната.