Печатни медии

17 април 2008, в-к "Сега", Галя Горанова

При рязък ляв завой на правителството някой може да изпадне

 

Това, че сме проявили по-критично отношение във важен момент е израз единствено на нашата лоялност, казва председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов.

Пламен Моллов е роден на 9 септември 1958 г. в Пловдив. По професия е инженер. В миналия парламент беше председател на комисията по земеделие. В този беше неин зам.-шеф до края на януари т.г., а сега – редови член. През октомври м.г. оглави ПГ на НДСВ след отцепването на част от жълтите депутати.

- Г-н Моллов, наистина ли на последното заседание на групата ви лидерът Симеон Сакскобургготски ви е похвалил за позицията по вота на недоверие?

- На фона на сложността на събитията в страната и поведението на НДСВ е съвсем нормално лидерът да изрази одобрението си. Защото ние наистина показваме едно ново лице, нов характер, нов стил, показваме, че сме единни и обединени от едно ясно, последователно и европейско политическо поведение, базирано на определени ценности.

- Като казвате „стил” това означава ли, че ще поддържате този стил и занапред?

- От тук нататък сме наясно, че до следващия мониторингов доклад на ЕС, а и до изборите, трябва да извървим такива стъпки, които ще бъдат достатъчно ефективни, решителни и смели, за да върнем усещането у хората, че се занимаваме със сериозна политика и искаме наистина държавата да върви напред. Хората трябва да видят, че има държава, ясни правила и процедури и в крайна сметка едно стабилно управление.

- Не е ли малко късно на третата година от мандата да водим дебат за ценности и правила?

- Това правителство досега работеше по една ясна програма, но събитията след влизането на България в ЕС наложиха тя да бъде актуализирана и да действаме по-енергично и по-бързо от предвиденото. И промените трябва да отразяват тази нова динамика на обществените процеси. Защото в крайна сметка правителството е един инструмент, чрез който се управлява България, и е важно той да бъде ефективен. Като искаме да прокараме определена политика, нека да намерим правилния начин за това. Ние не водим дебата за целите наново, но сега трябва да предприемем по-решителни стъпки. А това означава да отговорим на новата ситуация с адекватни структурни и персонални промени. Бих искал ясно да прозвучи от нас, че приветстваме решителността на премиера да предприеме крачките, които обяви. Той обеща да е настоятелен, решителен, енергичен. И сега ние чакаме ясните принципи, около които да започнат разговори за структурни промени.

- Това, че приветствате мерките на премиера означава ли, че и вие смятате промените за наложителни?

- Винаги е възможно да се направят промени. Ние имаме нашите виждания, но няма първи да предприемем ход, защото политическата етика изисква най-напред премиерът да предложи варианти. Ние няма да му изземем функциите, а ще изчакаме спокойно. Вярно, че не разполагаме с много време, на шахматен език сме в цайтнот, но всяка промяна трябва да е добре обмислена и да не се бърза самоцелно.

- Ако ползвам вашата стилистика, бълхата скочи сама от юргана, но сега какво правим с юргана? Възможно ли е дълбоките промени в кабинета да се ограничат само до реформиране на МВР? 

- Всичко е възможно. Но аз не бих искал буквално да интерпретираме това, което казах в залата, защото то имаше друг, алегоричен смисъл. В крайна сметка е важно, че ние в известен смисъл допринесохме процесът да се ускори. Очевидно е, че е необходимо реформиране на кабинета, но колко дълбочинно – премиерът ще предложи. С това, което направихме, не толкова с моята реч, колкото с гласуването ни, създадохме една необратимост и катализирахме процеса в правилната посока. И тук не бива да се търсят егоистични подбуди. От позицията ни ще спечели цялата държава. Ние сме убедени, че с едно освежаване на правителството ще дадем нов импулс за успешно завършване на мандата. Защото има нужда по-рационално да се усвояват еврофондове, има нужда и от по-голяма сигурност, хората трябва да бъдат компенсирани за някои неблагоприятни икономически процеси. Но не самоцелни, личностни и тяснопартийни промени.

- Как възприемате факта, че БСП излъчи точно Румен Петков да води преговорите за промени в кабинета?

- Това не ни смущава, защото нашето отношение към вътрешния министър не е на личностна основа. Нашите намеци, съвети са били винаги в посока, че едно негово лично решение можеше да облекчи ситуацията. В случая нямаме личностни претенции, нито предразсъдъци. Той все пак има опит в този тип разговори. Нека започнат и тогава ще даваме оценка.

- Ще настоявате ли за смяна на някои от вашите министри?

- Смисълът на личностите, които ръководят един или друг ресор, може да бъде оправдан единствено в контекста на задачите, които имат да изпълняват. Ако на основата на разговорите се стигне до съображения за промяна на тези задачи, това ще даде основание да се преразгледа личностният фактор. Ние никога не сме настоявали нито за оставане, нито за смяна на наши министри, зам.-министри, областни управители и т.н.

- А не трябва ли да настоявате за оставането им, ако си ги харесвате?

- Ние винаги сме казвали, че към нашите министри като че ли има най-малко упреци. Аз не бих искал да ги коментирам публично, но съм убеден, че каквито и да са промените, те ще са резултат на дълбок анализ.

- Все пак има ли сфери, които се нуждаят от промяна. Като бивш шеф на комисията по земеделие смятате ли, че този сектор има нужда от промяна?

- Има по-трудни и по-лесни за управление сектори. Понеже ме насочихте към земеделието, то е от трудните. На фона на икономическото развитие на други сектори земеделието върви назад. Там са необходими доста по-енергични действия и за усвояване на еврофондовете, и за довършване на реформите. Не бих искал в никакъв случай да давам оценка на министъра. Смятам, че е свършил немалко работа.

- От какво няма да отстъпите при предстоящите преговори за ремонт на кабинета и за вас формулата 3:5:8 свещена ли е?

- За мен е по-важно да чуя дали някой от партньорите ни ще предяви претенции към тази формула, но засега не сме чули. Не бих казал, че робуваме на тази формула, но държим, ако има промяна в клаузи на коалиционното споразумение, те да бъдат много внимателно и коректно коментирани в рамките на тройната коалиция. Държим към нас поведението да бъде като към лоялен и коректен партньор, какъвто сме. Това, че сме проявили по-критично отношение в един важен момент е израз единствено на нашата лоялност, на желанието ни правителството да отговори на обществените очаквания. В случая ние играем ролята на камертона. Смятам, че нашите партньори не биха допуснали омаловажаване на фактора „НДСВ” в рамките на тройната коалиция.

- А чувствате ли промяна в отношението на БСП и ДПС към вас след вота и след упреците им в нелоялност?

- За мен лоялно е да маркираш грешка на партньора, без да го наказваш за нея. НДСВ всъщност подкрепи с вота си премиера и му развърза ръцете да извърши желаните от него промени в интерес на този мандат. Не бих могъл да кажа, че има комуникационен проблем. По-скоро нещата са ясни между нас и ние ще продължим да бъдем конструктивни и предвидими. Няма да направим стъпки, които ще изненадат нашите партньори.

- Как се отнасяте към препоръката на президента от чужбина да побързате с промените до 3 – 4 дни, иначе се задават лоши дни за кабинета?

- Не искам да коментирам изявлението на президента, защото уважавам институцията. Но не бива да се мисли, че за 3 – 4 дни може да се свърши нещо толкова важно. Не бива срокът да се изсилва и да бъде самоцел. Не мисля, че ако нещата се случат до Великден, това ще е загубено време.

- Тоест не очаквате лоши дни след Великден?

- В никакъв случай. Тази коалиция има голям потенциал. Тя доказа, че е стабилна и устойчива в много тежки моменти и може да преодолява сложни обществено-политически ситуации. Тази коалиция беше полезна за страната. И тя продължава да е полезна. Тук въпросът е в това, че има известно очакване у хората тя да направи още някои полезни неща. Наша задача е този потенциал да бъде развит максимално чрез корекции в управлението и да отговорим на очакванията на хората.

- Съзирате ли тенденция към ляв завой в политиката на кабинета?

- Левият завой не бива да бъде рязък, за да не изпадне някой от товара. Социалната политика не означава непременно ляв завой. Когато социалната политика е правилно ориентирана, преди всичко към активната част от обществото, тя не е непременно лява. Това съответства на нашите либерални ценности, в основата на които са хората с техния потенциал. Важни очаквания има в обществото по отношение на здравеопазването, вътрешната сигурност, висшето образование и т.н. В земеделието например се нуждаем от единен орган по контрол на храните. Но не бих искал да конкретизирам повече.