Речи на Пламен Моллов

10 Април 2009г.

"Депутатите от НДСВ ще гласуват увеличаването на прага за коалиции по съвест"

 

Изказване в Парламента
Въпросът за увеличаване на прага на коалициите има две страни. Положителната е, че това би довело до оздравяване на политическата система и би подействало срещу създаването на безпринципни коалиции. Но приемането му в края на мандата може да цели удар срещу определени политически групи. Затова ще препоръчаме на колегите си от групата на НДСВ да гласуват този текст в пленарна зала по съвест.

Това заяви председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов в специално изявление пред медиите в Народното събрание.

Текстове, които касаят купуването на гласове практически бяха отхвърлени от Временната комисия за промени в изборното законодателство. Така определени парламентарни политически сили се отдръпнаха от ангажимента, който поеха с договора с неправителствени организации, да ограничат тази неблагоприятна практика у нас. Този изключително важен въпрос беше маскиран с темата за мажоритарните избори, каза още Пламен Моллов.

Силно сме притеснени от това, че комисията се оказа в патова ситуация и не можа да приеме предлаганата от НДСВ преференциална система. В същото време се предлагат текстове за т. нар. мажоритарен вот, който обаче по същество е псевдомажоритарен. Няма пречка тези мажоритарни кандидати да бъдат включени и в пропорционалната листа. Всъщност ни се предлага скрит пропорционален вот, който дава предимство на големите партии със силна електорална подкрепа, категоричен беше Пламен Моллов.

Аналогична патова ситуация се получи и с промените в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. С тях се създаде нова комисия, която блокира работата на вече действащата подкомисия. Затова, ние от НДСВ, изразяваме готовност да започне проверката на декларациите на наши депутати, министри, областни управители и кметове, завърши Пламен Моллов.