Речи на Пламен Моллов

10 Септември 2008г.

"НДСВ остава в управлението - за да заведе до всички избиратели ползите от ЕС!"

 

Изказване в Парламента
Ще напусне ли НДСВ тройната коалиция?

Този въпрос превърна НДСВ в „подвижна мишена”. Но не на здравия обществен интерес, чиято цел е партиите да действат така че животът на хората да стане по-добър. За съжаление, отговорът на този въпрос бе превърнат от нашите политически опоненти в циничен залог за техните собствени победи и поражения.

Няма да отивам по-далеч от двата последни вота на недоверие. Когато обсъждахме кризата в държавата, в резултат на нереформираната система на МВР, ние се въздържахме да подкрепим правителството, защото оставено само на себе си, то не предлагаше приемливи алтернативи за обществото. На последния вот на недоверие, когато беше реална възможността държавата да остане на автопилот и да не можем легитимно да работим, за да дойдат и спрените, и очакваните европейски пари у нас, ние убедено застанахме зад правителството. Това според нас е политически коректно и приемливо поведение не само към нашите коалиционни партньори, а много повече към гражданите, които искат сигурност, гарантирана политическа стабилност и по-висок стандарт на живот – като резултат от прилагане на правилата, въведени от управляващите.

За останалото хората се научиха да разчитат сами на себе си...

В първата половина на мандата ние се уморихме да поясняваме, а сигурен съм, че и гражданите се отегчиха да слушат даваните обяснения защо влязохме в тройната коалиция. Не бих се изкушил отново да систематизирам нашите аргументи. Те са добре известни и това личи от последното проучване на „Алфа Рисърч”, в което анкетираните открояват приноса на НДСВ за влизането ни в ЕС и за подобряване на икономическата среда, в която живеем. Оживлението в икономиката, високият ръст на БВП, ниският процент на безработицата, намаляването на данъците и осигуровките са в право пропорционална зависимост от експертния потенциал и надпартийното политическо поведение, с което хората свързват управлението на НДСВ не само в предишния, но и участието ни в този мандат.

Сега, в последната му четвърт, се налага въпросът: „Ще напусне ли НДСВ тройната коалиция? И ние трябва да отговорим не само на политическите ни опоненти, но и на част от политическите ни привърженици, които трескаво пресмятат ползи и вреди и изчисляват печалбата от напускането на коалицията в проценти от вота на парламентарните избори. Не ги упреквам – вероятно така е политически коректно и дори приемливо, но просто не е вярно!

Ако допуснем, че НДСВ напусне коалицията и бъде премахнат плоският данък, каквито гласове се чуха, всички, които се възползваха от опростената данъчна политика, ще бъдат недоволни! Това са предимно млади хора с добро образование, високоплатени или специалисти със собствен бизнес, които у нас са над половин милион.

Ако НДСВ напусне коалицията, популисткото харчене на пари от излишъка би повишило инфлацията и дори тези, които биха се облажили, ще бъда след това още по-недоволни. Да не изреждаме всички социални групи, достатъчно са само близо двата милиона пенсионери.

Ако НДСВ напусне коалицията, няма да има кой да настоява за граждански контрол и създаването на комисии с участието на опозицията, които да контролират изразходването на европарите. А тогава всички, които имат право и желание да работят с тях, ще са най-недоволни! Излъганите само в земеделието и промишлеността биха били семействата на над 1 милион предприемчиви българи.

Ако НДСВ напусне коалицията, рязко ще намалее експертният потенциал на управлението и всички, които са пострадали от недостатъчния административен капацитет на изпълнителната власт, ще бъдат крайно недоволни! А такива сме практически всички...

НДСВ е във властта, каквито и негативи да носи това на партията, за да дава политическо представителство на либералните и центристките идеи, както и на голяма част от избирателите с дясноцентристка ориентация.

Ако НДСВ напусне коалицията, те ще се почувстват предадени, защото левият модел в икономиката и в управлението би ни върнал години назад!

Както стана ясно от шестте вота на недоверие, НДСВ не е част от аритметичния сбор на мнозинството. Защото отдавна е известно, че не е най-важен въпросът дали си вън, или вътре в управлението. По-важен е отговорът какво правиш, където и да си като политическа сила.

В това е обяснението за предизвестените резултати на парламентарните опити да бъде свалено правителството... Както и от летния флирт със справедливо недоволните, който постепенно бе сведен от масови улични протести през отпускарския август до заповед за уволнение на правителството през септември. Да, но не е същото. Дори хората, които предпочетоха да си починат, вместо да правят политически фон за вождистките амбиции на някои опозиционни лидери, биха могли да се подпишат за уволнение на един или друг министър. Вероятно всеки от нас има предвид поне няколко души, които биха се справили по-добре от който и да е държавен чиновник, пък бил той и министър?!

Култът към нетърпимост и несъгласие, към пълно отрицание, който опозицията предлага вече близо две десетилетия, е много банализиран, дори профанизиран от онези ценности, към които хората се ориентираха сами, без помощта на политическата класа и като антипод на управленския елит. Но дори и така, повече от ясно е, че обществото не желае да направи преоценка на сега действащия консенсус!

Затова краткият отговор на въпроса на коя страна ще застане НДСВ, противопоставянето на тройната опозиция срещу тройната коалиция, отговорът е: На НДСВ принадлежи основната заслуга, България да стане член на ЕС. НДСВ ще остане в управлението, докато всеки от съгражданите ни усети ползата от европейското ни членство. И това е обещание, което НДСВ дава на всички избиратели не само за този управленски мандат!