Речи на Пламен Моллов

13 Март 2009г.

"САПАРД е успешна програма"

 

Изказване в Парламента
САПАРД е успешна програма с реализирани над 1000 проекта, която ще даде по-нататъшно развитие на българското земеделие. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на НДСВ доц. Пламен Молов. Днес депутатите разискваха законопроекта за ратифициране на Споразумението между Република България и Комисията по Европейските общности, изменящо Годишното финансово споразумение от 2006 година по програма САПАРД.

Тази програма вдигна нивото на българските производители. Казвам това в задочен спор с колеги, които многократно са изразявали позиция в тази зала, че тя е пробита и дискредитирана във времето. Отново искам да напомня, че установените нарушения са съизмерими като процент с другите страни в ЕС, които също са ползвали тази програма, каза още Пламен Моллов.

Тя е успешна, защото възпита българските бенефициенти да спазват правилата. Тази програма ще даде по-нататъшно развитие на българското земеделие и на селските райони. Чрез нея се създаде и доста добре обучено съсловие от администратори, които знаят как да печелят проекти и евросредства, допълни Пламен Моллов. 

За да бъде наистина успешна тази программа, е необходимо да  съхраним доверието на българските производители, за това че тези средства могат да бъдат от полза и че правилата трябва да се спазват.  Чрез САПАРД производителите трябва да се насърчават, а не да се отблъскват, като се изтъкват само недостатъците й. САПАРД е съсредоточила в себе си развитието на българското общество, в частност на българските производители, в посока на европеизация. Това че днес дискутираме удължаването й, показва и оценката на Брюксел програмата да бъде доведена докрай, завърши Пламен Моллов.