Речи на Пламен Моллов

15 Януари 2008г.

"Да разчетем правилно посланията на обществото"  

 

Трябва да се научим повече да служим на хората, отколкото постоянно да налагаме наши приоритети на обществото, каза в словото си при откриването на първата парламентарна сесия за 2008 г. председателят на ПГ на НДСВ доц. д-р Пламен Моллов. Важно е да разчетем правилно посланията на обществото към управляващите, продължи той. Икономическият растеж е висок, бюджетните приходи са много, но са малко хората, които се чувстват по-добре и са постигнали по-висок стандарт и качество на живот. Пламен Моллов се позова на думите на лидера на НДСВ, изречени наскоро пред кметовете: Да доведем Европа до хората! Основната задача пред ПГ на НДСВ ще бъде изпреварващо развитие на доходите на хората чрез бюджета за 2008 г., чрез еврофондовете и чрез реформи в държавната администрация и съдебната власт. Задачата на НДСВ ще бъде да се развържат ръцете на инициативните хора, каза още председателят на ПГ на НДСВ.

На първо място в законодателните инициативи на НДСВ доц. Пламен Моллов посочи, че НДСВ иска да „върне властта на хората” и затова ще настоява промяната в изборното законодателствo да се предшества от референдум по въпроса дали да се въведе задължителното гласуване. НДСВ е за прилагане на същински демократични механизми, а не на имитационните модели на изгодно изтъргуваната демокрация. Дали да се гласува задължително е въпрос, по който трябва да се произнесе всеки гражданин. НДСВ ще поддържа въвеждането на единни модели и правила за провеждане на различни видове избори и засилване на мажоритарния елемент, каза още той.

ПГ на НДСВ ще продължи да отстоява и инициира промени в нормативната уредба, които са насочени към развитие на местното самоуправление – да се създадат публични регистри на общинската собственост, за възможност на участието на гражданите в заседанията на общинските съвети и комисиите към тях и др.
С нашите действия ще продължим да насърчаваме хората, които повярваха в европейското бъдеще на България, заключи председателят на ПГ на НДСВ.