Речи на Пламен Моллов

25 февруари 2009г.

"НДСВ няма да участва в днешния фарс"  

Изказване на председателя на Парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов по време на дебатите по внесения от опозицията вот на недоверие

 

Изказване в Парламента
Уважаеми господин председателстващ,
Уважаеми господин министър-председател,
Госпожи и господа министри,
Госпожи и господа народни представители,

Парламентарната група на НДСВ ще гласува единно против вота на недоверие. И аз като председател на групата ще направя единственото изказване, за да е ясно, че няма да участваме в днешния фарс.


Да, уважаеми колеги, ние все още не живеем в страната, в която искаме да живеем. И мисля, че днес това е единственият въпрос, по който поне ние в тази зала имаме съгласие.


Но защо опозицията ни кара да говорим за него като на онзи бит пазар в народната приказка, където гладният се засищал от апетитния мирис на храната и плащал за това със звъна на монети?


”Скандалът Мургина”, така наречен, се разрази едновременно с констатацията на европейските контролни органи, че евродепутати злоупотребяват със средствата, предоставени им за издържане на тяхната дейност. И докато европейските данъкоплатци са благодарни за тази бдителност, нашата подозрителност към ДАНС и към прокуратурата не намалява …


Да не си в състояние да споделиш успеха на опонента си е типично за нашите географски ширини. Но да не му предоставиш възможност да поеме отговорност и сам да разобличи схемите на корупция, за битката срещу която няма колебания в българското общество – това вече не е в реда на нещата.


С рефлекса си към пълно отрицание вие, колеги от опозицията, сведохте очакванията на недоволните ни съграждани единствено до конюнктурно политическо говорене, прикриващо самоцелната ви битка за власт. Едва ли има български гражданин, който да не е разбрал, че водените днес политически дебати не сближават позициите ни и не предполагат единодействие дори в разрешаването на най-наболели въпроси, за които е нужно национално съгласие.


Именно затова, след приемането на България в Европейския съюз, ние от НДСВ, начело с нашия лидер, приехме предизвикателството да посредничим в трудния процес на опознаване и напасване, на въвеждане на добрите европейски практики и модернизирането на страната. С диалог и толерантност, целенасочено и последователно се опитваме да градим мостове между ляво и дясно, между граждани и институции, между България и Европа.


Това са мостовете на либералната центристка политика. Така, както ние я разбираме. И ние правим възможен прехода на българското общество от “битките на всяка цена” към постигането на работещ консенсус, който няма цена.


И не бихме допуснали финансово-икономическата криза да бъде трансформирана в дестабилизация на страната с предсрочни избори. Смисълът на нашето участие в коалиционното управление е да не позволим да ерозира стабилността на държавата.


Стабилността предпоставя европеизацията на страната, а тя от своя страна поражда нова стабилност.
НДСВ, въпреки упреците от управляващи и опозиция, се превърна в коректив, който допринася за стабилността на страната. Постарахме се да намерим работещата, балансирана формула между либералното и социалното начало, да сближим дневния ред на властта с дневния ред на хората извън парламента.


Показахме, че умеем да правим дясна политика с популярни средства. В резултат на това, държавата сега разполага с онези надеждни буфери срещу финансовата криза и с реална възможност за социална защита на най-уязвимите слоеве на обществото.


Уважаеми колеги,
Не сме подвластни на илюзията, че сме безгрешни. Вероятно е възможно да се осъществи и по-добро управление на страната. Но нека да не забравяме, че всички ние се променяме, като се учим на европейско поведение.


А в днешния дебат, макар че говорите високо и релефно, вие от опозицията не предлагате конструктивна алтернатива. Затова няма как да повярваме на заклинанията ви, че вие сте “добрите”, а ние – “лошите”.

 
Опитът показва, че европейското ни членство губи смисъл, ако не прилагаме европейските практики и правила, така щото българите да се научат да работят по европейски.


Но играта в защита, в която вие се опитвате да ни вкарате нас от управляващата тройна коалиция, лишава българското общество от модернизиращата енергия на новите идеи и пречи постиженията на макро рамката да направят живота на хората по-добър.


Докато се учим да работим по европейски, на всички нас ни се иска да започнем да живеем по европейски, което значи да инвестираме в промяна на самите нас.


Затова срещу политически изгодната практика за деформиране на демократичните механизми ние предлагаме реформа в изборното законодателство. С исканията за предсрочни избори целта на вас от опозицията е да вземе властта, и това е разбираемо, а нашата цел с приемането на закона за референдумите е да върнем тази власт на хората.


Всички знаем, че правителството не е в състояние само да изгради страната, в която искаме да живеем. Затова у нас вече не се гласува за политически програми, за съжаление, а за начин на живот, за промяна след изтощителния безкраен преход. Нашите избиратели са готови да се променят, да се научат да живеят според правилата на Европа.


Нека да ги последваме!


Ние от НДСВ ви предлагаме от политическата сергия на този седми вот на недоверие да вземем поуката от приказката, с която започнах.


И да работим заедно за ползата на хората, които очакват това от нас!