Печатни медии

07 февруари 2009, в-к "Поглед"

Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ: И влиятелни червени искат вот „2 в 1"

 

Напрежение в тройната коалиция има, но то е по важни обществени теми

- Господин Моллов, вие коментирахте преди седмица, че е възможно НДСВ да излезе от тройната коалиция, но след това от партията ви завиха, че сте коментирали само хипотеза. Защо стана така, че вие казвате едно, а от „Врабча" казват съвсем друго? Ще излизате или няма да излизате от управлението?

- Да се надяваме, че това ще е последният коментар по този случай. Аз обясних, че напускането на една коалиция от един или друг партньор хипотетично може да бъде предизвикано от много сериозни обстоятелства. Не съм казал в нито един момент, че НДСВ се готви да го направи. Защото такива обстоятелства не са настъпили. И да бъдем наясно - НДСВ има ясна позиция по важни политически въпроси, които отстоява. Тази позиция е последователна, категорична и идентифицира НДСВ като партньор, който се явява коректив в рамките на тройната коалиция, независимо каква цена плаща за това като политическа сила. Самият факт, че вие задавате подобен въпрос на мен, а не на партньорите ми в тройната коалиция, означава, че вие идентифицирате НДСВ като някакъв коректив в рамките на политиката на тройната коалиция. Думите ми бяха извадени от контекста на разяснения и бяха сложени в контекста на очакването от страна на цялата журналистическа гилдия, че НДСВ ще съобщи ексклузивна новина. От това съчетание се получи нежелана „манипулация". За да не се случва повече това, НДСВ казва ясно: „Ние държим държавата да остане стабилна, за да постигне обществото важните цели, които са от много по-голямо обществено значение за всички и за всеки човек поотделно, отколкото промяната на политическата конюнктура". Никой не печели от предизвикването на определен тип поведение, което не е предвидимо. Какви са аргументите ми? Първо ние държим за избори „2 в 1". Вижда се от подписката, която ние организирахме, че имаме много силна обществена подкрепа за това. й в това отношение НДСВ изповядва философията, че трябва да откликне на обществените очаквания. Въвеждането на принципа „2 в 1" изисква устойчивост на системата, за да могат да бъдат направени съответните конституционни промени. И следователно няма логика НДСВ, налагайки тази цел като стратегическа за обществото, едновременно с това да се опитва да разбутва системата. Не е логично. Когато беше взето това интервю, моята позиция беше същата. Тя беше ясно казана и споделена съвсем коректно. Моето учудване е, че е възможно подобен тип интерпретация да бъде използвана, за да се нагнети някакво напрежение в тройната коалиция.

- А няма ли напрежение все пак в тройната коалиция?

- Напрежение има, но то е по отношение на различията по важни обществени теми.

- Тези различия не станаха ли твърде много - не само изборите „2 в 1", но и избирателната система, 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", анкетната комисия, която беше сформирана и все още в нея няма представители от БСП... Не станаха ли твърде много различията?

- Различията са налице. Но такива има по време на целия мандат.

- А това не предполага ли, както вие сам казахте, че обстоятелства може да засегнат национални интереси и да излезете от коалицията, независимо че сте „коректив"?

- Ако примерно Брюксел даде отрицателно становище по изразеното у нас желание да рестартираме един морално остарял реактор, за чието пускане и спиране съответно ще трябва да платим, без да е ясно какво конкретно ще спечели всеки един български гражданин, ние ще настояваме темата да слезе от дневния ред на партии и движения, които разчитат на популизма, за да печелят симпатиите на хора, на които не са казали цялата истина. Ние не гледаме назад към енергетика с ядрени реактори от първо поколение, за които имаме гориво само за няколко месеца... Ние гледаме напред и затова сме за модерна енергийна система - за АЕЦ „Белене", за 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй", за диверсификация на енергийната система и за обвързване със системата за енергийна сигурност на Европейския съюз. Тези неща ясно сме ги казали. И ние ще ги отстояваме...

- Въпросът е, че имате противоречия, и то сериозни... 

- ...но ако въпреки отрицателния отговор на Брюксел се предприемат по-нататъшни действия за подготовка или рестартиране на ядрения реактор? Това вече наистина ще означава нарушаване на международния договор, с всичките произтичащи от това последствия за България като страна член на ЕС.

- И тогава как ще постъпи НДСВ?

- Аз не допускам, че това ще се случи.

- Нека да приемем, че ще се случи. Как ще постъпите тогава?

- Не мога да коментирам хипотези. Нека да изчакаме първо отговора на Брюксел и да не коментираме тази тема. Защото пак казвам - въпросът за напускане на коалицията не стои пред НДСВ. Ние искаме да допринесем за „европеизиране" на България. И когато има усилия за несъобразяване с международни договорености, това за нас означава некоректност.

- Кого визирате - БСП?

- Това означава некоректност спрямо европейския партньор. Въпреки че ние ясно предупредихме - според член 36 от договора за присъединяване на България към Европейския съюз няма как да се рестартира стар реактор. Това е ясно за всички, включително и за тези, които мотивират искането да бъде рестартиран.

- НДСВ представи Соломон Паси за кандидат за поста генерален секретар на НАТО. Не мислите ли, че този въпрос първо трябваше да бъде обсъден на политическия съвет на коалицията и чак тогава да има решение? 

- В контекста НАТО Соломон Паси не е просто партийна кандидатура. Номинацията му за този пост е национална кауза.

- Но това не е обсъдено с коалиционните ви партньори. Не смятате ли, че първо това трябваше да се обсъди с БСП и ДПС и евентуално след тяхното съгласие г-н Паси да бъде номиниран?

- Аз смятам, че никоя политическа сила и партия не би следвало да застава против подобна номинация и да осуетява номинирането на една такава кандидатура, която има голям потенциал и шанс за успех, след като това ще донесе само международен престиж на държавата. И тук не става въпрос за някакви договорки, пазарлъци или някакви подобни разговори. Тук става въпрос за осъзнаване, че една подобна номинация е полезна за страната, полезна е за международния имидж, който е доста влошен, от нееднозначните сигнали, които подаваме към Брюксел.

- Нека да се върнем отново на темата за изборното законодателство. Преди няколко дни обявихте, че се чуват и гласове от БСП, които са „за" изборите „2 в 1". Кои са тези „гласове"?

- Те обсъждат, все още оценяват плюсовете и минусите на това решение. Лица от „Коалиция за България", с достатъчно сериозно влияние, носители на модерното мислене в тази партия, категорично се обявиха за това. Евродепутатът Кристиан Вигенин например.

- Кой още каза „да"?

- Не бих искал да ги споменавам поименно. Но съм убеден, че в БСП има сериозни основания и очаквам, че ще има промяна в позицията. Но за да се постигне това, е необходимо да надскочат тяснопартийните сметки. И аргументите са достатъчно ясни. Те са от финансов и представителен за демокрацията характер. Надявам се и нашите коалиционни партньори да ги разберат.

- Заговори се за „тайна среща" между Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган и Сергей Станишев, която трябваше да се проведе миналия уикенд. Имаше ли такава среща?

- Не ми е известно за такава среща. Не е и задължително да ми е известно.

- А беше ли планувана?

- Не мога да ви кажа. В крайна сметка лидерите са в непрекъсната комуникация и те преценяват сами. Не мога да коментирам нещо, което е ваша непотвърдена информация.

***
Пламен Моллов е роден на 9 септември 1958 г. В Пловдив. По професия е инженер, завършил е Института по хранително-вкусова промишленост в Стария град. Специализирал е в Белгия, Англия и Германия. Депутат от 39-ото и 40-ото народно събрание. Понастоящем е председател на ПГ на НДСВ и член на комисиите по европейските въпроси, по земеделието и горите и образованието. Владее английски, немски и руски език.