Електронни Медии

 

16 октомври 2008, bTV 

БТВ - Тази сутрин 08:22 ч. "Кадровите въпроси в ДАНС не са проблем на НДСВ"


 
Водещ Николай Бареков: Добро утро, господин Моллов.

Пламен Моллов: Добро утро, господин Бареков.

Водещ: Как ще реагирате на тази новина, която съобщи господин Бакалов в нашето студио, че вашият коалиционен партньор има пряк интерес от защитата на господин Драшков?

Пл. Моллов: Аз нямам информация, затова не бих могъл да коментирам, тъй като господин Бакалов е член на тази комисия по вътрешна политика и сигурност и той може би е по-запознат, може би нещо казва, което другите не знаят. Аз бих могъл единствено политически да коментирам темата ДАНС, и то в посока на това, което ние сме заявили многократно, че кадровите въпроси в ДАНС не са проблем на НДСВ. Ние нямаме нашите любимци или врагове в ДАНС. Не се интересуваме от ...

Водещ: Които да ви пазят или разработват.

Пл. Моллов: Да, именно. Ние сме европейска партия, новообразувана. Нямаме това наследство, което някои други партии имат, и в този смисъл за нас е важно единствено ДАНС да бъде една добре организирана, професионална организация и да изпълнява функциите, които са заложени в нормативната уредба.

Водещ: Но какво се получава, гледайки отстрани, така, може би и хората това го виждат най-вече. Те видяха, че когато ДАНС удари политическата корупция, удари хора, свързани с НДСВ. Удари Иван Леков - член на НДСВ, удари и Мариус Цаков, също член на НДСВ. После пък, когато всички казаха, че удрят ДАНС, защото ДАНС удря престъпниците, удря корумпираните, скандалът стана между ДПС и БСП. ДПС казва на БСП - защо ни махнахте Иван Драшков, махайте сега и Алексей Петров. А НДСВ, което, така, най-вече пострада от ДАНС, мога да кажа, за добро пострада, стои отстрани и скромно гледа този процес и казва ние нямаме нищо общо.

Пл. Моллов: Ето, това е още едно основание да кажа, че всъщност ние имаме европейски подход към проблема. Когато има осъдително поведение на един или друг човек, който е свързан с нас, ние се разграничаваме от него, както направихме и с тези две лица.

Водещ: Да, вие ги изгонихте и двамата от партията.

Пл. Моллов: Така или иначе ние подходихме така, както смятаме, че е проевропейски, пролиберално и това, което е нашият морал, нашата почтеност в политиката. А дали другите политически сили реагират по същия начин в подобни ситуации, това е техен проблем. Ние във всеки случай не се интересуваме от кадровите релации в политическите сили и ДАНС. Ние казваме, че според нас ДАНС трябва да бъде безкрайно деполитизирана, политическите сили не бива да се месят в нейната работа. Там трябва да има професионализъм. Разбира се, може би тя е една нова структура, може би има определени кадрови грешки допуснати. Може би има включително и нормативни, така, текстове, които биха могли да се подобрят. Но така или иначе ние сме за това ДАНС да функционира добре. Държавата има нужда от това, българското общество има нужда.

Водещ: Вие смятате, че е прав премиерът да смени Иван Драшков.

Пл. Моллов: Премиерът е единственият оторизиран човек, който в тази страна има кадровата мощ и кадровия ресурс, и съответно кадровите правомощия за ДАНС. Тя е държавна

Водещ: А не са ли това...

Пл. Моллов: ...агенция все пак.

Водещ: ... трябва да се дискутират в рамките на тройната коалиция. Защото от ДПС казват - абе, аман заман, нас идват тук да ни питат за всяко едно назначение по етажите, а когато махат такава крупна фигура като Иван Драшков, никой не ни търси. Като трябва да легитимираме някой заместник-министър на БСП и на НДСВ, първи са при ДПС да искат подкрепата, а изведнъж такава крупна фигура като Драшков - ДПС не знае, научава от телевизията.

Пл. Моллов: Не, господин Бареков, аз смятам, че не бива по кадрови въпроси да се коментира в тройната коалиция. Тройната коалиция е създадена от гледна точка на това да управлява политически процеси. Политическите процеси означават ние да следим работата на ДАНС дали е ефективна. И ако е необходимо да правим някакви корекции в тази работа, те да бъдат в съответствие с нашата политика, т.е. ДАНС да бъде професионална организация.

Водещ: Добре, ама сега това, което господин Бакалов го казва, ако "Лиани" е била прикрита и това е там в основата на конфликта, вие какво ще правите като партия? Защото вашите "Лиани" си ги изпапкахте много добре, и в спорта и в областния... и областният управител.

Пл. Моллов: Не, вижте, аз съм далеч от мисълта, че само в НДСВ е имало някакви хора или има такива, които биха могли да бъдат подложени на някакво изкушение за корупция или нещо подобно. Във всички партии го има, само че ударът по НДСВ беше тогава, когато ние всъщност стартирахме реформата в МВР. В известен смисъл ние като либерална формация наложихме тези промени, които настъпиха. Наложихме и формирането н ДАНС като структура. Наложихме всичко онова, което се случи последните месеци и което така или иначе разбута пластовете в тази система. Но ние не се притесняваме от това, че могат да излязат нови връзки, нови кадрови проблеми. За нас е важно наистина тази организация да си върши работата, защото всички ние като граждани на тази страна имаме нужда от сигурност, а тази агенция е с тази функция.

Водещ: Трябва да я дава.

Пл. Моллов: Тя трябва да гарантира националната сигурност.

Водещ: Добре, сега за феновете и почитателите на НДСВ един въпрос да ви задам. Също така и за феновете на тройната коалиция. Предконгресни изненади готви ли НДСВ? Вие в петък стягате голям конгрес.

Пл. Моллов: Той е всъщност в събота.

Водещ: В събота, в Габрово.

Пл. Моллов: Да, това е. . .

Водещ: Защо в града на лъжата пък решихте да го направите конгреса? И на хумора?

Пл. Моллов: Не, аз бих направил друга релация. Всъщност градът е избран затова, защото това е географският център на България и ние като центристка партия . . .

Водещ: Искате да сте в центъра.

Пл. Моллов: Правим някаква символика с това.

Водещ: Добре, за вашите почитатели, някакви предконгресни изненади? Мнозина казват - харесваме НДСВ, обаче НДСВ се затри през последните години и нещо вече не го харесваме.

Пл. Моллов: Но също така мнозина хора се връщат в НДСВ и ние го наблюдаваме по нашата членска маса, която се увеличава в последните месеци. Говоря от 6-7 месеца, ние имаме много положителен тренд в това отношение и също така този конгрес е важен за нас, тъй като той трябва да изтрие онова петно, което наложи извънредният преден трети конгрес.

Водещ: Предният конгрес. Вие вдигнахте там такава гюрултия, че просто човек да ви се чуди на... разумни хора как е възможно да стигнат до такива неща.

Пл. Моллов: Да, за съжаление той беше злополучен, неудачен за нашата партия. Нанесе сериозни щети, но така или иначе мисля, че този период е изживян. Партията сега е много консолидирана. Парламентарната група също. Ние имаме нашите послания, имаме нашата визия за управление на страната. Имаме усещането, че този конгрес ще постави началото на една успешна кампания за това ние да разясним нашата политика на. . .

Водещ: Ще стои ли царят в основата на тези неща, които НДСВ ще прави преди избори? Ще акцентирате ли на неговата особа или този път ще търсите, така, по-разнопосочни сигнали. Виждам, че влизат хора в НДСВ, които ги готвите да бъдат като лица на кампанията.

Пл. Моллов: Нашият цар, всъщност той е български цар и той е естественият лидер на нашата партия, тъй като той е основател, така да се каже, на НДСВ. И неговата роля като лидер на тази партия е безспорна. Ние нямаме проблема на други партии, при които се наблюдават боричкания за лидерско място. Ние имаме ясна визия кой е нашият лидер и той е лидер не само затова, защото е създал тази партия, той е лидер затова, защото налага един нов тип поведение, около което ние сме се. . .

Водещ: Така е, ама ще го пуснете ли сред хората пак да бъде, да агитира, така, от врата на врата, както по принцип беше до момента, или този път други ще бъдат на негово място?

Пл. Моллов: Ами вижте, това е въпрос на преценка на една кампания. Той винаги е сред хората, когато има определени публични изяви. Той намира радушен прием сред хората. Аз бях свидетел на това лично, когато по време на празненствата за независимостта на България в Търново той беше сред хората дълго време. Интересът към него продължава да бъде много голям.

Водещ: Възможна коалиция с ДПС, това е, така, другата, другата тема, която е интересна, да ви вкара по-лесно в парламента, да сте по. . . ДПС да спечели от вашия имидж, вие да спечелите от стабилния гръбнак на ДПС?

Пл. Моллов: Участието в управлението е задача за нас като партия. Но не на всяка цена ние трябва да се стремим към влизане в парламента, ако не можем да го направим самостоятелно. НДСВ има . . .

Водещ: Няма да си струва тогава.

Пл. Моллов: . . . има достатъчно тежест като политика, като либерално поведение. Аз мисля, че България има нужда от подобна партия с центристко поведение, която внася една умереност в политическия живот у нас, един баланс, една стабилност.

Водещ: Добре, благодаря за това гостуване, господин Моллов в нашето студио.

Пл. Моллов: Благодаря и аз.

Водещ: Да кажа няколко думи и отново да припомня това, което се чу тук, че операция "Лиани" е била прикрита от Иван Драшков. Затова той е получил протекцията на ДПС. Това е изказване на Йордан Бакалов, което той направи в нашето студио. НДСВ обаче отказва да се меси в кадровите спорове между БСП и ДПС на тема ДАНС и казва, че това си е работа на премиера, което индиректно, според, така, скромния анализ, който ще си позволя да направя, показва, че НДСВ взима по-скоро страната на БСП в този спор. Братя Галеви пък заявиха пред репортер на Би Ти Ви, че днес ще направят специално изявление заради удара, който понасят от ДАНС. Според Първан Дангов в Дупница ДАНС не се занимава само с имотите и фирмите на братя Галеви, но и с техни приближени, консултанти в община Дупница. Така че нещата стават достатъчно сериозни и интересни.