Електронни Медии

 

23 декември 2008, БТА 

НДСВ наложи работещия компромис като форма на сътрудничество в името на националните интереси

/Пламена Апостолова от БТА/

 
Със сдържаното си поведение в парламента и в управляващата коалиция НДСВ наложи работещия компромис като форма на сътрудничество в името не на теснопартийни, а на националните интереси. В подвижните пясъци на коалиционните взаимоотношения успяхме да стабилизираме и да доразвием постигнатото по време на нашия управленски мандат. Това каза председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов в интервю за БТА. Той посочи, че НДСВ ще се яви на парламентарните избори през идната година самостоятелно. Що се отнася до следизборни коалиции, опитът показва, че имаме културата да работим с всички, отбеляза Моллов.

Председателят на ПГ на НДСВ определи Четвъртият конгрес на партията като най-важното събитие във вътрешнополитически план през изминалата година, тъй като е показал, че партията е излязла от кризата на доверие чрез успешната си политика.

Следва пълният текст на интервюто с председателя на ПГ на НДСВ Пламен Моллов:


Въпрос: Каква е политическата равносметка на НДСВ за изминалата година?

П. Моллов: Оценката за изминалата година е, че тя бе трудна, но и успешна за НДСВ. 2008 г. свързваме с обновлението на партията, с привличането на много нови членове и симпатизанти, които оцениха приноса на НДСВ за икономическата и финансовата стабилност на държавата. Въвеждането на плоския данък, намаляването на осигурителната тежест и редуцирането на лицензионните режими - все наши реализирани политики, дадоха възможност на бизнеса да постигне рекорден вътрешен продукт и икономически ръст, който впечатлява дори европейските ни партньори. В подвижните пясъци на коалиционните взаимоотношения ние успяхме да стабилизираме и да доразвием постигнатото от НДСВ по време на нашия управленски мандат.

Въпрос: Какво успяхте да постигнете и какво не успяхте в рамките на тройната коалиция?

П. Моллов: Най-съществен е приносът на НДСВ за повишаване на коалиционната култура в еднопосочната политическата нагласа на традиционните партии, изпратени в парламента от наказателния вот на избиратели, които по стар български обичай избират между "двете злини, по-малката". С нашето сдържано поведение в парламента и в управляващата коалиция ние наложихме работещия компромис като форма на сътрудничество в името не на теснопартийни, а на националните интереси. Не във всички случаи успявахме, но това е сложен процес. Чака ни още много, много работа, за да го превърнем в необратим. Както се вижда от перманентната компроматна война, провокирана от "безпринципната партизанщина", политиците изостават от обществените търсения и нагласи. Нашите нови членове и симпатизанти сега идват при нас, защото търсят и искат да намерят своя шанс в една по-хармонична, дискусионна и респектирана от предпочитанията на личността политическа платформа, която може и е толерантна към опонентите си. Това е най-големият ни успех, наред със законодателните инициативи, които улесняват и приближават общоприетите правила до желанията на хората.

Въпрос: Все още ли не стои пред НДСВ въпросът за излизане от коалицията?

П. Моллов: На този въпрос ние сме давали отговор нееднократно и въпреки това, той се задава непрекъснато, защото на обществото се налага възгледът, че възможното излизане на която и да е партия от коалицията се използва като инструмент за натиск. Това, както показва цялото ни поведение през двата управленски мандата, не е начинът, по който НДСВ отстоява и провежда своята политика. Фактите от последната година доказват това най-красноречиво.

Въпрос: Какво очаквате от парламентарните избори догодина? Виждате ли се като управляваща партия в трети мандат?

П. Моллов: Най-близките ни очаквания, свързани с парламентарните избори догодина, са свързани с приемане на промените в избирателните закони, промени във начина на финансирането на партиите, както и с уточняването на една обща дата на изборите за Европейски парламент и 41-во Народно събрание. Като пресечем престъпната практика за купуването на гласове, изборния туризъм, мъртвите души в избирателните списъци и тъмните стаички, в които се манипулира вотът, тогава със сигурност мога да ви кажа, че НДСВ, неслучайно определяно като "европейското лице на България", ще влезе в следващия парламент и ще участва в управлението като желан и предвидим партньор.

Въпрос: В какви предизборни или следизборни коалиции е склонно да влезе НДСВ?

П. Моллов: На изборите ще се явим самостоятелно, както не веднъж сме декларирали, а що се отнася до следизборните коалиции, опитът показва, че ние имаме културата да работим със всички. Нашият експертен потенциал, либералните ни възгледи ни правят отзивчиви към всяка добра идея, без значение кои са нейните автори и от коя част на политическия спектър идва тя. Ние продължаваме да настояваме, когато се конституират парламентарни комисии по най-конфликтните теми, те да се оглавяват от опозицията. За нас в НДСВ е по-лесно да постъпваме като демократи, отколкото да се правим на такива.

Въпрос: Обсъждали ли сте вариант за общо явяване на избори с някоя от партиите от тройната коалиция?

П. Моллов: Не се съмнявам в политическото бъдеще на НДСВ, защото имаме необходимия потенциал от хора и програма за успешно управление на страната.

Въпрос: Кое беше най-важното събитие за НДСВ през изминалата година?

П. Моллов: Събитието с най-голямо значение за вътрешнополитическия живот на НДСВ беше нашият Четвърти конгрес. Той показа, че партията излезе от кризата на доверие чрез успешната си политика, адресирана не само към отделни слоеве и групи в обществото, но и към всеки човек. Правилността на този подход става по-значим сега, в условията на световната икономическа криза.